Canadese gezant overvallen

De Canadese ambassadeur in Zuid-Afrika is gisternacht in zijn hotel in Kaapstad overvallen en door een rover in elkaar geslagen. James Bartleman had gisteren de opening van het Zuid-Afrikaanse parlement zullen bijwonen, maar eindigde in plaats daarvan in een ziekenhuisbed. Het is de tweede maal binnen twee dagen dat een hoge buitenlandse vertegenwoordiger het doelwit is van een overval. Woensdag werd de Zuid-Koreaanse directeur van het bedrijf Daewoo in Johannesburg vermoord.

Bartleman antwoordde om 12 uur `s nachts een klop op de deur van zijn kamer in het luxueuze Winchester Mansions Hotel. Het bleek een misdadiger te zijn die de 60-jarige Canadees schopte en met een staaf sloeg. Daarna bond hij de diplomaat vast met de beddenlakens en plunderde de kamer. Een woordvoerder van de politie verzekerde dat overvallen in hotels zeer zeldzaam zijn gezien de strenge veiligheidsmaatregelen.

Zuid-Afrika heeft één van de hoogste misdaadcijfers ter wereld, met naar schatting 25.000 moorden per jaar en een veelvoud daarvan aan overvallen. In de zaak van de vermoorde Daewoo-directeur Yong Koo Kwon, die met één schot werd gedood zonder te worden beroofd, volgt de politie in Johannesburg inmiddels een nieuw spoor binnen het bedrijf. Kwon was kort voor zijn dood bezig met een onderzoek naar de diefstal van auto's en radio's van Daewoo, waarbij ook mensen van buiten het concern zouden zijn betrokken. Niet uitgesloten is dat de directeur uit de weg werd geruimd omdat hij een bende op het spoor was.