Bruna stopt deelname boeknet.nl

De boekwinkels en kiosken van Bruna en De Boekelier stappen uit Boeknet, het Internet-initiatief van De Nederlandse Boekverkopersbond. Daardoor raakt Boeknet in één klap vijfhonderd van de elfhonderd deelnemende boekwinkels kwijt.

Boeknet werd afgelopen zomer gepresenteerd als het antwoord van de Nederlandse boekhandel op buitenlandse Internetboekhandels als het Amerikaanse Amazon.com.

Bruna in Houten, eigenaar van zowel de gelijknamige boekwinkels en tijdschriftenkiosken als van die van De Boekelier, vindt dat de site van Boeknet ,,inhoudelijk geen toegevoegde waarde biedt''. Bruna probeert dat wel te doen op de eigen website. ,,We willen wil de consument meer bieden dan alleen de mogelijkheid om producten aan te schaffen'', zegt een woordvoerdster. ,,En de klant waardeert dat. Momenteel zetten wij op onze site al evenveel om als in een gemiddelde winkel.''

Het steekt Bruna vooral dat Boeknet, een onderneming van de Utrechtse uitgeverij Het Spectrum, de klantenkennis voor zichzelf houdt. ,,Wij willen onze klanten bijvoorbeeld kunnen attenderen op nieuw uitgekomen boeken in hun interessesfeer. Dat kan met Internet. Maar Boeknet speelt die profielen niet door.''

Bruna heeft Boeknet inmiddels gemaand zich niet langer te afficheren als de Internetsite van de totale Nederlandse boekenbranche. Voorzitter Wim Karssen van Boekverkopersbond, die namens de boekhandels een contract heeft gesloten met Het Spectrum, zegt ,,teleurgesteld'' te zijn over de stap van Bruna, maar ,,wel te kunnen begrijpen dat ze klantengegevens voor zichzelf willen houden.'' De omzetcijfers van Boeknet wil de Boekverkopersbond niet bekendmaken. Bij Het Spectrum was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

Boeknet ging in 1995 van start met een subsidie van 500.000 gulden van het ministerie van Economische Zaken. De boeken die een klant via de site besteld zijn later af te halen bij een boekwinkel. Anders dan in de Verenigde Staten of op de Belgische website proxis.com, is de prijs op Boeknet niet lager dan in de winkel.

Het Duitse Bertelsmann begint binnenkort in Nederland met `bol', een internetwinkel die deze week in Frankrijk en Duitsland actief is geworden.