`Britse bedrijven moeten euro gebruiken'

De Britse regering heeft de ondernemingen in het land – vooral het midden- en kleinbedrijf – gisteren opgeroepen om veel meer gebruik te maken van de euro, op straffe van verlies aan marktaandeel en werkgelegenheid. Ook zou Groot-Brittannië buitenlandse investeringen gaan verliezen als de euro niet volop als valuta wordt benut.

Minister van Handel en Industrie Stephen Byers noemde het in een discussie met ondernemers in East Midlands ,,van vitaal belang'' dat bedrijven Europese cliënten buiten Groot-Brittannië offertes en diensten in euro's aanbieden, en betalingen in euro's regelen. Daarmee kan het bedrijfsleven alle voordelen en kansen die de nieuwe munt biedt benutten, aldus Byers. Over de toekomstige Britse deelname aan de europese valuta zei hij dat de regering-Blair ,,zich voorbereidt en daarna beslist''. De regering publiceert binnenkort een ,,plan voor omschakeling'' naar de euro, aldus Byers, waarin alle praktische implicaties van de invoering worden uiteengezet, voor het geval daartoe wordt besloten. (AFP)