Zes jaar geëist tegen Etienne U. bij het hof

Procureur-generaal P. Brilman heeft gisteren in hoger beroep tegen de vermeende `hasjbaron' Etienne U. zes jaar gevangenisstraf geëist. Tegen vier medeverdachten eiste de procureur-generaal celstraffen variërend van twee tot zes jaar. De eisen komen in vrijwel alle gevallen overeen met de straffen die de Amsterdamse rechtbank aan de vijf verdachten oplegde.

Etienne U. en zijn vier medeverdachten worden onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, die zich zou hebben toegelegd op binnenlandse en buitenlandse (soft-)drugshandel. Ook wordt U. belastingfraude ten laste gelegd.

In oktober schorste het gerechtshof het voorarrest tegen U. en twee medeverdachten, omdat het hof ernstig rekening hield met de mogelijkheid dat de eventueel op te leggen straf niet meer zou bedragen dan de twee jaar die de verdachten inmiddels in voorarrest hebben doorgebracht. Die beslissing van het hof heeft geen rol gespeeld bij het formuleren van de eis, vertelde Brilman. ,,Het hof heeft toen ook gezegd dat het ging om een voorlopig oordeel en dat het zich het recht toebehield toch een zwaardere straf op te leggen.''

Het hoger beroep tegen U. stond tot nu toe vooral in het licht van de opsporingsmethoden van het openbaar ministerie. Volgens Brilman leek het tijdens het proces af en toe of niet de verdachten, maar het OM in het beklaagdenbankje zat.

Het requisitoir was in veel opzichten een herhaling van zetten. Brilman bracht geen nieuw bewijsmateriaal naar voren, nadat een poging om twee informanten van het Amerikaanse bureau voor drugsbestrijding DEA verklaringen over U. te laten afleggen twee weken geleden door het hof werd onderbroken. Kern van zijn betoog vormde de administratie van de inmiddels veroordeelde Edwin S., die de boeken van de `bende' van U. zou hebben bijgehouden.

Uitspraak op 3 maart.