`Voetballers gebruikten EPO in Frankrijk'

Volgens Michel d'Hooghe hebben sommige spelers bij het WK voetbal, afgelopen zomer in Frankrijk, hun toevlucht gezocht tot erythropoietine, het hormoon dat de aanmaak van rode bloedcellen bevordert. De voorzitter van de Belgische voetbalbond zegt dit in een vraaggesprek met het dagblad De Morgen.

,,Alle resultaten van de dopingcontroles bij het WK waren negatief, aldus D'Hooghe, tevens voorzitter van de medische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA. ,,Dus niemand had anabole steroïden gebruikt. Maar bepaalde spelers kunnen zich dus best hebben bediend van producten die bij de dopingtest niet te vinden zijn, zoals EPO. Ik ben er heilig van overtuigd dat EPO heeft meegespeeld bij het WK in Frankrijk.''

D'Hooghe zegt geen bewijzen voor zijn stelling te kunnen overleggen. ,,Maar als ik zie hoe moeilijk het herstel van de Belgische internationals verliep en als ik dat vergelijk met de opmerkelijke frisheid van enkele tegenstanders, dan vraag ik me toch echt af.''

België begon de WK-eindronde met een 0-0 gelijkspel tegen Nederland en speelde vervolgens ook gelijk tegen Mexico en Zuid-Korea. Dat leidde tot vroegtijdige uitschakeling van de Rode Duivels.

Jean-Marcel Ferret, de teamarts van wereldkampioen Frankrijk, viel D'Hooghe gisteravond met enig voorbehoud bij. ,,Een injectie EPO geven is veel gemakkelijker dan een hoogtestage afwerken. Misschien dat collega's deze weg hebben bewandeld, maar weten doe ik het niet.''

Ferret verklaarde dat de Franse selectie ter voorbereiding op het WK in eigen land tweemaal de bergen is ingetrokken. ,,Met kerst en in mei hebben we getraind in Tignes. Maar dat was te kort om veel effect te hebben op de zuurstofopname. Om voldoende extra rode bloedlichaampjes aan te maken moet je er drie weken zitten. Anders heeft het weinig zin.''

Ferret zit wel met de almaar toenemende verhalen over doping in de sport, en voetbal in het bijzonder. ,,Om dit soort verdenkingen in de toekomst uit te sluiten, moet je het probleem bij de wortel aanpakken. Dan moeten controles van bloed, urine en haren worden ingevoerd. Dan pas heb je kans dat er iets verandert. Nu is iedereen verdacht. Alle artsen zijn momenteel leveranciers van verboden prestatiebevorderende middelen. Dat is niet langer te tolereren.'' (AFP)