Vliegvelden in Europa trekken meer passagiers

Het aantal passagiers op Europese luchthavens is in 1998 toegenomen met 6,4 procent. Het vrachtverkeer is toegenomen met 1 prcent. Dit blijkt uit cijfers die de Internationale Raad voor Luchthavens (ACI-Europe) gisteren heeft gepubliceerd.

De cijfers hebben betrekking op 33 grote luchthavens in Europa, die 64 procent van het vliegverkeer verwerken. Deze luchthavens hebben gezamenlijk 555 miljoen passagiers en 8,4 miljoen ton vracht. Het aantal vliegbewegingen op deze 33 luchthavens is met 5,4 procent toegenomen.

De luchthaven van Londen-Heathrow zag het afgelopen jaar met 4,4 procent de grootste toename in het aantal passagiers tot 60,5 miljoen. Tweede is Frankfurt, dat met 6,2 procent groeide tot 42,1 miljoen passagiers. Paris-Charles-de-Gaulle is met 38,6 miljoen passagiers en een toename van 9,5 procent luchthaven nummer drie. Amsterdam-Schiphol staat met 34,3 miljoen passagiers en een groei van 9 procent op de vierde plaats. Londen-Gatwick, Rome-Leonardo-da-Vinci, Madrid-Barajas en Paris-Orly volgen met respectievelijk 29,1 miljoen, 25,3 miljoen, 25,2 miljoen en 24,9 miljoen passagiers.

Op het gebied van massagoederen vervoerde Frankfurt 1,3 miljoen ton vracht, een daling van 2,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Londen-Heathrow is tweede met 1,2 miljoen ton vracht, een stijging van 3,4 procent. Amsterdam-Schiphol volgt met 1,17 miljoen ton, een stijging van 0,9 procent.

Milan-malpensa de gerenoveerde Italiaanse luchthaven die eind oktober open ging, mocht met 5,9 miljoen passagiers een groei van 51 procent tegemoet zien. Luchthaven Londen-Stansted vervoerde het afgelopen jaar een vracht van 180,728 ton, een stijging van 38,5 procent.(AFP)