Vedior opnieuw sterke stijger

Het aandeel Vedior heeft vanochtend zijn gisteren ingezette opmars voortgezet. De koers van het fonds steeg met 14,2 procent (2,55) naar 20,50 euro. Gisteren was al 1,90 euro aan de koers toegevoegd. Als reden voor de koersstijging worden de sterke winstcijfers van het Zwitserse Adecco genoemd. Deze uitzendreus zag zijn winst in 1998 met 35 procent toenemen. Adecco is net als Vedior actief in Frankrijk. Branchegenoot Randstad wist niet te profiteren van het goede nieuws uit Zwitserland. Dit Midkapfonds bleef onveranderd op 49,30 euro.

De AEX-index, die de stemming op het Damrak weergeeft, bleef roerloos op een niveau van 531,41 punten. Verlies op Wall Street en een dollar die een halve cent in waarde was gedaald, vormden de oorzaak van de weifelende stemming. ,,Er heerst hier een echte vrijdagstemming. Handelaren bouwen hun posities af'', verklaarde een commissionair. De andere Europese beurzen leden onder dezelfde kwakkelstemming.

De Amsterdamse omzetten waren vrij laag. ,,Men wacht op nieuws. Wellicht dat er vanuit Amerika vanmiddag een verhaal komt'', aldus de handelaar.

De KLM liet een stevige stijging van 2,8 procent zien. De beleggers trokken zich niets aan van de berichten (zwakke jaarcijfers, problemen bij Martinair) die eerder deze week naar buiten kwamen. Ze voerden de koers van de luchtvaartmaatschappij met 0,70 euro op naar 25,50 euro.

Ook Koninklijke Olie vond de weg omhoog. Gisteren steeg de oliegigant al na een koopadvies voor zusterbedrijf Shell. Vanochtend kwam er nog 1,30 euro bij op 38,95.

Grote verliezer onder de hoofdfondsen was ASM Lithography. Het forse herstel van een dag eerder werd met een verlies van 1,05 euro op 39,30 bijna ongedaan gemaakt door een negatief advies van een zakenbank. Philips verloor een euro op 63,05.

Ook de bierfondsen leden koersverlies. Heineken daalde zeven eurodubbeltjes op 47,90 euro en het veel kleinere Grolsch ging met 0,45 euro omlaag naar 22,50 euro.

Aannemer NBM Amstelland maakte vanochtend een reorganisatie bekend, waarbij bedrijfsonderdelen beter met elkaar moeten samenwerken. De beleggers waardeerden dat met een stijging van 0,30 euro op 17,75.