Tweede ECI-prijs voor Arthur Japin

Met zijn historische roman De zwarte met het witte hart heeft Arthur Japin (1956) gisteravond de ECI-prijs voor Schrijvers van Nu gewonnen. De tweejaarlijkse prijs, waaraan een bedrag van 35.000 gulden is verbonden, werd hem door juryvoorzitter Ed van Thijn uitgereikt tijdens een diner in de raadszaal van het voormalige Amsterdamse stadhuis.

Japin is de tweede winnaar van de ECI-prijs; Wessel te Gussinklo kreeg hem in 1997 voor zijn roman De opdracht.

Japins in 1997 verschenen roman, over twee zwarte prinsen die in de negentiende eeuw naar Nederland kwamen, werd door de jury geprezen om de `koele, nuchtere, kroniekmatige stijl' en het `indringend beeld van het innerlijk van één der prinsen'. Het boek werd eerder voor de Generale Bank-prijs genomineerd, was een bestseller en is in zeven landen verschenen.

Voor de Schrijvers van Nu-prijs van de boekenclub ECI (1,8 miljoen leden) wordt elk kwartaal een schrijver genomineerd `die nog niet is doorgebroken naar een groot publiek'.

De zeven andere schrijvers die de afgelopen jaren door de jury (met onder meer Maarten 't Hart, Adriaan van Dis en Nelleke Noordervliet) werden uitverkoren, zijn: Maria Stahlie (Honderd deuren), Piet Meeuse (Schermutselingen en andere verhalen), Hafid Bouazza (De voeten van Abdullah), Karel Glastra van Loon (Vannacht is de wereld gek geworden), Geert van Istendael (Altrapsodie), Frans Kingma (De cyclus van het mes) en Hans Maarten van den Brink (Over het water). Iedere genomineerde krijgt een bedrag van 5000 gulden en wordt opgenomen in de sinds 1978 bestaande serie `Schrijvers van Nu.'

Algemeen directeur ECI M. Eikelenboom zei gisteren desgevraagd het niet te betreuren dat de prijs dit keer is gegaan naar een schrijver die als enige van de acht al een groot publiek bereikt heeft: ,,Toen Japin anderhalf jaar geleden genomineerd werd, was hij nog niet zo bekend. Dat is nu eenmaal het risico van een tweejaarlijkse prijs.''