Tarkan zingt 't liefst: kus-kus

Voor het eerst staat er in Nederland een Turks liedje hoog op de hitlijsten: Simarik (spreek uit: sjimarek, het betekent `verwaand') heet het lied van de jonge, in Duitsland geboren Turkse zanger Tarkan. Hij is in Turkije heel populair, maar ook in België, Frankrijk en nu ook in Nederland. Vooral bij wat oudere meisjes, die hem een mooie jongen vinden, maar ook kinderen op de basisschool vinden Tarkans liedje Simarik leuk. Niet dat ze er veel van verstaan, als ze tenminste geen Turkse vader of moeder hebben, maar het liedje is vrolijk en er zit een grapje in dat iedereen begrijpt: want Simarik is een liefdesliedje, en steeds klinken er twee zoentjes – kus-kus – in het liedje.

Op de videoclip, die veel bij de muziek tv-zenders The Box en TMF gedraaid wordt, zie je Tarkan als een soort rattenvanger van Hamelen door een Turks dorpje lopen, en zoals de rattenvanger al fluitend alle ratten achter zich aan krijgt, zo krijgt Tarkan al zingend alle meisjes achter zich aan. Hij moet zich zelfs verbergen voor de gillende meiden. Met het liedje zelf heeft dat weinig te maken, want volgens de vertaling zingt Tarkan over zijn vriendinnetje die met een ander loopt, en dat kan hij niet uitstaan. Tarkan vindt het meisje op wie hij verliefd is een `deugniet', een `heerlijk lastpakje' - althans volgens de vertaling die TMF af en toe vertoont. Ook de platenmaatschappij, Polygram, heeft op internet (www.polygram.nl) een vertaling van Simarik, maar die is wat deftiger: daar is het stoute meisje geen lastpak, maar een `nachtvlinder'. In beide vertalingen loopt ze kauwgom kauwend rond en blaast dan een bel die stukklapt. O,o zoiets doen keurige meisjes toch niet, zingt Tarkan: `Is dat wat onze ouders ons geleerd hebben? Het is een schande voor de buitenwereld.'

Tarkan vindt dat kauwgom kauwen natuurlijk helemaal niet erg – hij heeft de pest in dat het meisje met wie hij verkering wil, met een ander wandelt en kus-kus doet. Maar ja, zijn vriendinnetje is zo mooi, dat Tarkan denkt dat zelfs slangen nog uit hun hol in de grond kruipen om te kijken hoe mooi ze is. Volgens de platenmaatschappij is hij in Turkije zo populair (twee miljoen platen verkocht), dat hij niet meer rustig over straat kan lopen. Hij is een mannelijke Spice Girl die achtervolgd wordt door fans. Daarom is hij volgens de platenmaatschappij in New York gaan wonen, zodat hij rustig over straat kan.

Ja,ja. Tarkan Tevetoglu is in Duitsland uit Turkse ouders geboren, en later teruggegaan om in Turkije te gaan wonen en zingen. Maar nu moet hij in Turkije in militaire dienst, en daar heeft hij, bergijpelijk, geen zin in. Vandaar dat hij, omdat hij in Turkije geen soldaat wil worden, even verhuisd is naar New York. Hij zingt liever liedjes over kus-kus, dan met een geweer op de schouder te marcheren.

    • Paul Steenhuis