Ramsj

Jacobine E. Huisken (e.a.):

Een wereldreiziger op papier. Paperback, Stichting Koninklijk Paleis 1992, van ƒ49,50 voor ƒ19,90.

Steven Sterk Utrecht

Prachtboek over de atlas van de Amsterdamse advocaat Laurens van der Hem (1621-1678). Van der Hem bracht een soort geografisch geordende visuele encyclopdie van de wereld samen in 46 boeken met duizenden kaarten, gravures, etsen en tekeningen. De catalogus begint met een bijdrage van Roelof van Gelder over Van der Hem, zijn atlas en andere 17de-eeuwse verzamelaars. Mooi uitgegeven.

Ernest Zebrowski: Perils of a Restless Planet. Paperback, Cambridge Univ. Press 1997, van ƒ47,60 voor ƒ19,90. De Boekenmarkt Den Haag

Sinds de oudheid hebben wetenschappers geprobeerd om natuurrampen te verklaren en te voorspellen. Aan de hand van acht rampen laat Zebrowski zien wat de wetenschap wat dit betreft vermag en waar haar grenzen liggen. Hij behandelt onder meer een aardbeving, een vulkaanuitbarsting en een orkaan. Gedegen, toegankelijk geschreven en nogal onheilspellend.

Herman Franke: De macht van het lijden. Paperback, Balans 1996, van ƒ49,50 voor ƒ15,–. Steven Sterk Utrecht

Interessante studie over twee eeuwen gevangenisstraf in Nederland. Het gaat hier om een ingekorte en herziene versie van zijn dissertatie uit 1990. Franke kan uitstekend schrijven en heeft inmiddels naam gemaakt als romancier.

Kate de Castelblanc: The face of the century. Gebonden, Rizzoli 1995, van ƒ131,90 voor ƒ49,95. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

`Make-up is een vlag van onze maatschappij die door vrouwen wordt gebruikt om zich achter te verschuilen en om zich te uiten', aldus Kate de Castelblanc. In deze rijk geïllustreerde studie behandelt zij hoe make-up zich de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld. Zij doet dit steeds per tien jaar en eindigt in 1995. Vooral in de jaren zestig werden veel conventies doorbroken.

Brigitte Bardot: Initialen B.B. Paperback, Vassallucci 1996, van ƒ39,90 voor ƒ9,95. De Slegte

Ruim vijfhonderd dichtbeschreven pagina's waarin hét schoonheidsideaal en sekssymbool van de tweede helft van de jaren vijftig haar leven en werk beschrijft. Bardots autobiografie leidde bij verschijnen tot een relletje omdat eruit bleek dat zij er extreem-rechtse sympathieën op nahoudt. Er is flink wat ruimte ingedeeld voor haar vier huwelijken en haar dierenliefde. Met een bescheiden fotokatern en een paar gedichten van BB.

P.J. Margry (red.): Van camere vander rekeninghen tot Algemene Rekenkamer. Gebonden, SDU 1989, van ƒ72,50 voor ƒ19,90. De Slegte

Alleen van de titel zou je al in slaap vallen en hetzelfde geldt voor het omslag, maar verder bevat deze studie over zes eeuwen rekenkamer een aantal aardige en interessante historische bijdragen van o.a. J.C.H. Blom, M.G. Buist, H.M. Brokken en F.G. Kordes. De Rekenkamer heeft nogal wat relletjes veroorzaakt en die worden natuurlijk uitvoerig uit de doeken gedaan. Het boek verscheen bij het 175-jarig bestaan van de Algemene Rekenkamer. Besluit met diverse nuttige bijlagen.

Christa von Richthofen: Germany. Gebonden, Harry N. Abrams 1992, van ƒ149,50 voor ƒ75,–. Boekhandel Roelants, Nijmegen (024-3221734)

Te weinig mensen beseffen hoeveel schoonheid Duitsland te bieden heeft, schrijft Christa von Richthofen in haar inleiding. In vijf hoofdstukken behandelt zij de mooiste landschappen, de interessantste architectuur, de prachtigste tuinen, de indrukwekkendste interieurs en de kleurrijkste `details' (zoals deuren, ramen, metaalwerk etc.). Door de vierhonderd kleurenfoto's en het grote formaat oogt het boek een beetje pompeus, maar toegegeven: er staat veel moois in.

Irving Penn: A Career in Photography. Gebonden, Art Institute Chicago 1998, van ƒ162,50 voor ƒ59,90. Premsela Amsterdam

Mooi fotoboek van de bekende Amerikaanse fotograaf Irving Penn. Penn was oorspronkelijk schilder en tekenaar. Hij werd beroemd met zijn foto's voor het modetijdschrift Vogue. Daarnaast maakte hij talloze portretten en naaktfoto's. In 1995 schonk hij zijn archieven aan het Art Institute in Chicago. Het gaat hier om een selectie uit die archieven met foto's van o.a. zijn reizen in Zuid-Amerika. De (spaarzame) tekst is in het Duits.

Peter Mayle: Anything considered. Gebonden, Alfred A. Knopf 1996, van ƒ61,75 voor ƒ18,50. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam.

Roman van Peter Mayle, een Britse reclameschrijver die bekend werd met A year in Provence. De auteur bevindt zich andermaal in Frankrijk, gaat failliet, plaatst een advertentie en begint vervolgens samen met een rijke Engelsman een succesvolle handel in truffels. Een en ander loopt vreselijk uit de hand, mafia, seks, geweld, corrupte politie.

Willem Frederik Hermans: Dinky Toys. Paperback, De Harmonie 1988, van ƒ15,90 voor ƒ7,50. De Bijenkorf

Klein boekje (112 pagina's) met aforismen van W.F. Hermans. In de trant van: `Tijd is geld, zoals de horlogedief al zei.' Een genre dat sommigen haten maar waarvan anderen smullen. Hermans zelf schrijft dat hij speciaal voor dit boekje de letters van zijn schrijfmachine met eau de cologne schoonmaakte, in plaats van met spiritus.

    • Ewoud Sanders