Pointl

De Vijf laatste verhalen van Frans Pointl verschijnen dit voorjaar bij uitgeverij Nijgh en Van Ditmar. Een halfjaar geleden gaf Pointl zijn uitgever nog te kennen dat hij wilde verhuizen naar concurrent Podium. In het contract dat de schrijver voor zijn vorige boek tekende, was echter de verplichting opgenomen dat hij ook een nieuwe bundel bij Nijgh en Van Ditmar zou publiceren.

``Ik had daar mijn handtekening onder gezet', zegt Pointl. ``Dat was niet verstandig. Ronald Giphart had ook een dergelijke clausule in zijn contract, maar die heeft hem laten doorstrepen.' In het nieuwe contract van de schrijver staat dan ook geen optiebepaling meer. ``Of het nu gaat om een relatie met een vrouw of een uitgever, ik wil geen hek om me heen. Nu heb ik weer het gevoel dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Met Nijgh en Van Ditmar is de lucht nu geklaard.'

De titel van de bundel is geen verwijzing naar een aanstaand afscheid van zijn uitgever of van het schrijverschap, maar naar de Vier lätzste Lieder van Schubert, volgens Pointl. ``Ik ben imiddels begonnen aan een boek dat voor het eerst niet over mijzelf gaat, een soort nieuw begin. Op die laatste verhalen heb ik erg mijn best gedaan en bovendien heeft de uitgeverij me in alles de zin gegeven: de titel, de voorkant en het formaat.'

Vijf laatste verhalen is een klein gebonden boekje met volgens Vic van de Reijt van de uitgeverij ``vijf van Pointls mooiste verhalen'. Volgens hem blijven auteur en uitgeverij elkaar trouw, ondanks het feit dat Pointl een contract zonder optiebepaling wilde. ``Die bepaling is onlangs uit al onze standaardcontracten gehaald, hoewel ik het nog steeds een goede zaak vind als een schirjver en een uitgever zich voor meer dan één boek aan elkaar verbinden. Dat zie je ook in de muziekindustrie. Het is een blijk van vertrouwen. En als iemand echt weg wil, dan vertrekt hij wel.'

Een andere auteur van Nijgh en Van Ditmar, Kees van Beijnum, wordt vertaald en verfilmd. De Deutsche Verlag-Anstalt (DVA) uit Stuttgart gaat De ordening op de markt brengen en regisseur Gerrard Verhage maakt een film van Van Beijnums debuut Dichter op de Zeedijk.

Correctie:

In de rubriek Uit het Lood van 5 februari werden de Vier letzte Lieder van

Richard Strauss ten onrechte toegeschreven aan Schubert.

    • Arjen Fortuin