Pauline Hanson in zwaar weer

Pauline Hanson, de vroegere eigenaresse van een fish-and-chipswinkel in Ipswich (Queensland) die vorig jaar in en buiten Australië grote ophef veroorzaakte door het succes van haar extreem-rechtse partij One Nation, lijkt haar magie te hebben verloren. Onder de tien leden van de One Nation-fractie in het parlement van de staat Queensland is rebellie uitgebroken tegen de partijleiding. Drie parlementsleden hebben de partij vandaag de rug toegekeerd en de zeven anderen staan op het punt dat te doen.

De rebellie richt zich niet alleen tegen Pauline Hanson, die One Nation twee jaar geleden oprichtte, maar ook tegen partij-ideoloog David Oldfield en partijdirecteur David Ettridge. Eerder deze week stelden de parlementsleden uit Queensland een ultimatum waarin zij eisen dat het leiderschap van de partij democratisch wordt gekozen. Oldfield heeft het ultimatum van de hand gewezen, maar zei dat hij zijn leidersrol graag ter stemming wil voorleggen op het komende partijcongres op 28 februari.

One Nation heeft naam gemaakt door haar felle anti-Aziatische uitspraken en aanvallen op de in haar ogen bevoordeelde positie van Aboriginals in Australië. Vorig jaar juni maakte de partij een spectaculaire doorbraak door bij verkiezingen in de staat Queensland, de thuisstaat van Pauline Hanson, 23 procent van de stemmen achter zich te krijgen. Dat onverwacht grote succes lijkt evenwel tevens het hoogtepunt van One Nation te zijn geweest. Bij de nationale verkiezingen, op 3 oktober, stemde landelijk acht procent op de partij. Dat leverde de partij slechts één zetel op in de Senaat. Hanson verloor in haar eigen district Ipswich en daarmee raakte One Nation haar enige Lagerhuiszetel kwijt.