Pas verschenen

Gerben Hellinga: De stille.

Bert Bakker, 317 blz. ƒ29,90

Literaire thriller over een veertigjarige gescheiden rechercheur bij de Amsterdamse politie die bij het onderzoek naar de moord op zijn collega en vriend onder meer te maken krijgt met Russische gangsters, seks en drugs. Gerben Hellinga schreef eerder onder meer De terugkeer van Sid Stefan (onderdeel van een trilogie) dat bekroond werd met de Gouden Strop 1989.

Joris Note: Kindergezang.

De Bezige Bij, 146 blz. ƒ32,50

Bundel met vier verhalen waarin de hoofdpersonen iets proberen te bereiken of te begrijpen, maar daar niet volledig in slagen. Herman de Coninck over Note's vorige verhalenbundel Het uur van ongehoorzaamheid: `Zijn toon is nurks en geestig, korzelig en ontroerend tegelijkertijd.' (CS 19-5-95)

Marja Pruis: de Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk.

Nijgh & Van Ditmar, 175 blz. ƒ34,90

Meer dan een biografie van A.H. Nijhoff, romanschrijfster en eerste echtgenote van de dichter Martinus Nijhoff, bevat dit boek het relaas van een biografe in spe op zoek naar informatie. Niet alleen Netty en Martinus Nijhoff, hun zoon Faan en hun dierbaren treden op als waren zij romanpersonages, hetzelfde geldt voor de schrijfster van dit boek en haar – vaak met gefingeerde namen aangeduide – informanten. Weinig biografische feiten, veel persoonlijke ontboezemingen van Marja Pruis.

Ton van Reen: Gevallen ster. Contact, 143 blz. ƒ32,90

Nieuwe roman van Ton van Reen waarin een jonge dienstplichtige zijn zwangere vriendin moet achterlaten wanneer hij met het leger naar Frankrijk vertrekt. Hij zoekt contact met Antoon Coolen, schrijver van boeken over de Peelwerkers, die echter voor zijn terugkeer naar Nederland onder raadselachtige omstandigheden sterft.

Ga met de wind, zeggen de schaduwen. Verhalen van vluchtelingen. Jan Mets, 125 blz. ƒ22,50

C.J. Aarts en M.C. van Etten verzamelden verhalen, gedichten en fragmenten die de lotgevallen van vluchtelingen uit de tweede helft van deze eeuw tot thema hebben. Met bijdragen van onder anderen Kirill Gradov, Nâzim Hikmet en Vera Illés.

Hugo Claus: Het huis van de liefde. De Bezige Bij, 61 blz. ƒ25,-

`Als het huis van de liefde instort/ zijn de minnaars behouden maar verkouden./ Minnaars zijn niet warmer dan hun nachten./ Daarom, liefje, gauw in deze kou/ een punt gezet in bed,/ een punt achter ons alfabet.'

Eerste strofe van het openingsgedicht Het huis van de liefde, een van de twee nieuwe gedichten uit de gelijknamige bundel van Hugo Claus. De overige poëzie is een keuze uit Gedichten 1948-1993.