Papier hier

De favoriete computerprogramma's van Bill Gates zijn het e-mailprogramma Outlook en het rekenprogramma Excel. Elektronische post gebruikt de Microsofttopman intensief, omdat 30.000 medewerkers hem daarmee direct kunnen benaderen. En Excel? I just love to look at those sales figures.

Het was de enige kwinkslag die Gates zich deze week veroorloofde op een beurs voor zakelijke klanten in Den Haag. De rijkste man ter wereld had weinig nieuws in petto. Nu Microsoft er in de rechtszaal van langs krijgt wegens vermeende misbruik van zijn macht houdt Gates zich op de vlakte. Hij sprak over het belang van goede informatie voor werknemers. Om dat te realiseren is en blijven pc's [met software van Microsoft] onmisbaar, was zijn boodschap. Gates verraste alleen met de claim dat Microsoft geen papier meer nodig heeft, omdat het informatie voor honderd procent elektronisch verwerkt. ,,Formulieren waar de overheid ons om vraagt zijn de enige uitzondering'', aldus Gates.

Een tijdperk zonder papier werd al meer dan een decennium geleden voorspeld, maar fabrikanten van printers en A4-tjes hebben juist geprofiteerd van de opmars van de computer.

In het proces tegen Microsoft verklaarde econoom R. Schmalensee onlangs zelfs dat het bedrijf verkopen van besturingssystemen als Windows met de hand bijhoudt op papier. Worden ze daarna speciaal voor Gates in een spreadsheet van Excel gezet? Honderd procent elektronisch is Microsoft in elk geval niet. Directeur John Mangelaars van Microsoft Benelux stelde zijn baas deze week voorgekauwde vragen. Hij las ze voor, niet van het scherm van een zakcomputer, maar van een verfomfaaid papiertje.