Oekraïne bouwt pijpleiding voor Gazprom

Het Oekraiense staatsenergiebedrijf Naftogaz Ukrainy zal een gedeelte van zijn torenhoge schuld aan zijn Russische branchegenoot Gazprom afbetalen met de bouw van een pijpleiding voor aardgastransport. Dat heeft de bestuursvoorzitter van Naftogaz, Ihor Bakai, gisteren meegedeeld. Naftgoz zal een 555 kilometer pijpleiding, die 250 miljoen dollar (487,5 miljoen gulden) gaat kosten, tussen de zuidelijke steden Ananiv en Ismail. Gazprom, dat de pijpleiding oorspronkelijk zelf zou bouwen, zal deze gebruiken als onderdeel van het netwerk voor gastransport naar West-Europa. De Oekraïne heeft een schuld van 1,1 miljard dollar uitstaan bij Gazprom, dat in 70 procent van 's lands aardgasbehoefte voorziet. Bakai zei verder dat Naftogaz het komende voorjaar ook pijpleidingonderdelen ter waarde van 26 miljoen dollar aan Gazprom zal leveren als betaling voor de huidige gasvoorzieningen. (AP)