Noorwegen: eerste betalingsbalanstekort

De Noorse regering heeft voor het eerst in de jaren '90 een tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, een teken dat de periode van hoge inkomsten uit de olieproductie die zorgde voor oververhitting van de economie, voorbij is. Volgens voorlopige cijfers van het bureau voor de statistiek in Oslo bedroeg het betalingsbalanstekort over 1998 8,7 miljard kroon (2,3 miljard gulden), vergeleken met een overschot van 56,8 miljard kroon (bijna 15 miljard gulden) in 1997. Directeur Sven Longva van het bureau zei in een toelichting dat de Noorse economie een pauze doormaakt in een periode van intense groei, veroorzaakt door de aanhoudend lage olieprijzen. Volgens Longva zal de vertraging in consumentenbestedingen en investeringen, als gevolg van de hoge rentestand, dit jaar resulteren in een nulgroei van de economie. (AP)