Nieuwe partij trotseert verbod Peking

De verboden Chinese Democratische Partij heeft gisteren, ondanks de repressieve dreiging van het communistische leiderschap, nieuwe onderafdelingen opgericht in de Volksrepubliek.

Dat heeft een organisatie voor de rechten van de mens uit Hongkong gemeld.

De Chinese Democratische Partij (CDP), die sinds zomer vorig jaar verschillende pogingen heeft ondernomen om officieel geregisteerd te worden, is verboden door de communistische autoriteiten. De drie meest uitgesproken initiatiefnemers van de CDP werden afgelopen december wegens hun `staatsondermijnende activiteiten' tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld.

Het `Informatiecentrum voor de rechten van de mens en de democratische beweging in China' (ICHRD) — een in Hongkong gevestigde organisatie die over zeer betrouwbare bronnen beschikt — zegt dat de CDP een afdeling in de provincie Hebei, in het noordoosten van China, heeft opgericht. De CDP, aldus de mensenrechtenorganisatie, zou de communistische partij willen trotseren met het argument dat in China geen geschreven wetten bestaan die het oprichten van partijen verbieden. De Amerikaanse krant Washington Post schrijft vandaag dat de democratische partij vijf nieuwe afdelingen heeft opgericht. In heel China zouden inmiddels in 23 provincies afdelingen van de CDP actief zijn, met in totaal meer dan duizend leden.

De oprichting van de nieuwe partij-afdelingen viel gisteren samen met het vonnis van Wang Ce, een dissident die in ballingschap in Spanje heeft gewoond en die vorig jaar door de Chinese autoriteiten werd opgepakt omdat hij zich illegaal op Chinees grondgebied zou hebben bevonden. Ook werd hij beschuldigd van het overhandigen van geld aan Wang Youcai, een van de initiatiefnemers van de Democratische Partij. Wang Ce werd gisteren veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Wang Youcai werd afgelopen december in een schijnproces tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld, in navolging van de dissidenten Xu Wenli en Qin Yongmin. Zij werden in december tot respectievelijk 13 en 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De vasthoudendheid van de uitgedunde beweging toont aan dat de wortels van de CDP ondanks het repressieve beleid van de Chinese autoriteiten in het geheel niet zijn uitgeroeid. De communistische partij heeft bezworen dat het oppositiegeluiden niet tolereert. Partijleider en president Jiang Zemin heeft gezegd dat `staatsondermijnende activiteiten' in de kiem moeten worden gesmoord.

Peking wenst dat in het herdenkingsjaar 1999 — tien jaar na de bloedige onderdrukking van de vreedzame pro-democratische studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede en vijftig jaar nadat Mao Zedong de oprichting van de Volksrepubliek uitriep — op geen enkele wijze de stabiliteit en de schone schijn worden verstoord.

    • Floris-Jan van Luyn