Maleisië beperkt kapitaalrestricties

Maleisië versoepelt een deel van de strikte kapitaalcontroles die het land vorig najaar invoerde ter stabilisering van de eigen munt. De versoepeling, die onder meer voorziet in een belasting op uitgaand kapitaal, is vooral bedoeld om buitenlandse beleggers terug te lokken.

Sinds de introductie van kapitaal controles vorig jaar september kunnen buitenlanders die geld hebben geïnvesteerd op de Maleisische beurs twaalf maanden niet aan hun belegging komen. De regel was vooral bedoeld om de waarde van de eigen munt te stabiliseren en speculanten - de schuldigen van de economische crisis in Azië, volgens de Maleisische premier Mahathir Mohamad - die uit waren op snelle koerswinsten van de Maleisische aandelen- en valutabeurzen te verjagen. Maar deze vorm van kapitaalcontrole joeg buitenlandse beleggers, bang voor meer van dit soort maatregelen, weg van Maleisië juist in een periode dat het land heel hard vers, buitenlands kapitaal nodig heeft.

Met de aanpassing van de controles hoopt Maleisië nu de buitenlandse belegger terug te lokken. Belangrijkste onderdeel van de aangepaste regels is een zogeheten 'exit-tax'. Deze belasting maakt het mogelijk voor buitenlandse beleggers om een deel van hun in Maleisiës financiële markten geïnvesteerde geld tussentijds uit de markt te halen. Het wordt nu mogelijk tegen een belasting van dertig procent hun kapitaal eerder terug te trekken. Ook koerswinst kan eerder worden opgenomen door de belegger, maar hij zal daarvoor wel tien procent van het totaalbedrag aan belasting moeten betalen.

Door de huidige kapitaalcontroles zit nu naar schatting drie miljard dollar aan buitenlandse investeringen op de aandelenmarkt vast. Analisten hebben over het algemeen enthousiast gereageerd op de nieuwe maatregelen. ,,Veel bedrijven in Maleisië hebben nieuw kapitaal nodig en de manier om dat te krijgen is nu minder ingewikkeld gemaakt'', zegt een analist.

Maleisië stelde vorig jaar ook een vaste wisselkoers vast voor de ringgit en heeft de handel in de munt sindsdien tot de eigen financiële markten beperkt. Volgens de vastgestelde koers is een dollar tot 3,80 ringgit waard. Daar zal door de aangepaste regels geen verandering in komen.

    • Max Christern