Lewinsky niet naar Senaat, video openbaar

Monica Lewinsky zal niet in levende lijve getuigen in het impeachment-proces van president Clinton. Wel zullen morgen in de Senaat video-fragmenten worden vertoond van het verhoor dat een van de aanklagers Lewinsky maandag heeft afgenomen.

Dat heeft de Senaat gisteren besloten. De Amerikaanse televisie zal de Senaatszitting, en daarmee ook de videobeelden, morgen rechtstreeks uitzenden. Ook fragmenten van de verhoren van Clintons vertrouweling Vernon Jordan en van Sidney Blumenthal, een adviseur van de president, mogen door de aanklagers en de advocaten van de president worden vertoond. Maar niet één van de getuigen zal persoonlijk in de Senaat verschijnen.

Het Witte Huis reageerde opgelucht op het besluit om geen getuigen op te roepen. ,,De stemming van vandaag laat zien dat de Senaat klaar is om het proces af te sluiten'', zei Clintons woordvoerder Joe Lockhart.

Het voorstel van de aanklagers om Lewinsky te dagvaarden, verwierpen de senatoren met 70 tegen 30 stemmen. Alle 45 Democraten en 25 van de 55 Republikeinen stemden tegen. Een woordvoerder van Lewinsky zei dat de voormalige stagiaire blij is dat ze niet ,,de pijnlijke en vernederende beproeving van een getuigenis in de Senaat'' hoeft te ondergaan.

Een tegenvaller voor het Witte Huis was dat een meerderheid van de Senaat geen genoegen wilde nemen met een transcriptie van de verhoren, maar stond op vertoning van de videobeelden. Een motie om het bij het schriftelijke verslag te houden, werd afgewezen met 73 stemmen (53 Republikeinen en 20 Democraten) tegen 27. Vandaag wordt de transcriptie vrijgegeven.

De Senaat stuurt nu aan op een snelle afwikkeling van het proces. Maandag zullen de aanklagers en de advocaten hun afsluitende betogen houden. Dinsdag beginnen de senatoren aan hun onderlinge beraad. Volgens de regels moet dat achter gesloten deuren gebeuren, maar de steun groeit voor een plan van de Democraat Tom Harkin om er een openbare zitting van te maken. Donderdag of vrijdag zal dan naar verwachting de stemming plaatsvinden over de vraag of Clinton schuldig is en afgezet moet worden. Daarvoor is minimaal een tweederde meerderheid (67 stemmen) vereist, en dat lijkt onhaalbaar. Na die stemming is het proces voorbij.

De Democraten willen daarna nog een motie in stemming brengen waarin de president ernstig berispt wordt. Een Republikeins plan om voor het einde van het proces nog te stemmen over een ,,vaststelling van de feiten'', waarin Clinton met een eenvoudige meerderheid schuldig bevonden kan worden aan misleiding van de grand jury zonder hem af te zetten, lijkt steun verloren te hebben omdat het in strijd met de grondwet zou zijn. Een bezoeker aan de beraadslagingen in de Senaat is gisteren aangehouden omdat hij opstond en riep: ,,God allemachtig, stem dan toch en maak hier een eind aan.''