Lawlords sluiten hoorzittingen over Pinochet af

De Law Lords van het Hogerhuis, het hoogste Britse rechtscollege, hebben gisteren de hoorzittingen in de zaak tegen de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet afgesloten. De zeven Lords hebben de afgelopen twaalf dagen geluisterd naar argumenten van voor- en tegenstanders van berechting van Pinochet in Spanje. Eerder oordeelden de Lords dat Pinochet niet onschendbaar is voor misdaden tegen de menselijkheid die hij gepleegd zou hebben ten tijde van zijn bewind in Chili. Dat oordeel moest echter herzien worden toen bleek dat een van de Lords zijn banden met Amnesty International had verzwegen, waardoor hij bevooroordeeld zou kunnen zijn. Verwacht wordt dat de rechters binnen twee weken uitspraak doen. Mochten zij besluiten dat Pinochet onschendbaarheid geniet, dan kan hij onmiddellijk het land verlaten. Zo niet, dan wordt de uitleveringsprocedure voortgezet. (Reuters, AP)