Krappe kas

Minister Zalm van Financiën verliest een trouwe medewerker. Ronald Florisson, die al jaren bij het departement het woord voert en vorige maand nog restanten taart uit het gezicht van zijn baas moest verwijderen, wordt woordvoerder bij softwaremaker Baan. Het motief van Florisson is duidelijk. In 1995 noemde hij in deze krant veel Haagse journalisten lui. Wat een opluchting zal het zijn om eindelijk kennis te kunnen maken met de ploegers die bij computervakbladen actief zijn.

Voor Baan betekent zijn komst ook een grote opluchting. Zelden heeft een groot beursfonds zo gefaald in public relations. Hopelijk slaagt Baan er nu in om de kwartaalresultaten op de afgesproken datum te publiceren. Dat is in het afgelopen jaar maar een keer gelukt. De daaropvolgende historische duikeling op de beurs komt nieuwkomers als Florisson niet slecht uit: nieuw toegekende opties zijn meer geld waard.

Blijft de vraag waarom Baan voor Florisson heeft gekozen. Het zal toch niet de uitspraak van oud-premier Lubbers zijn geweest in het proefschrift over de Rijksvoorlichtingsdienst? De oud-premier verklaarde daarin dat Florisson ,,er een handje van heeft'' om te lekken. Een lekkende voorlichter kan Baan, te midden van alle Amerikaanse rechtszaken over de informatievoorziening, missen als kiespijn.

Dat toch wordt gekozen voor Florisson heeft vermoedelijk te maken met zijn affiniteit met de automatisering. In 1992 baarde hij opzien toen hij zijn toenmalige chef Wim Kok in de 5-uursshow van RTL de nieuwe belastingdiskette liet presenteren. Dat kostte toen wel 65.000 gulden. Florisson zal toch wel weten dat Baan nu voor dergelijke grappen te krap bij kas zit?