Kornejev met treffer terug in vreemde wereld

Wat is profvoetbal toch een vreemde en onnavolgbare wereld. Bij Feyenoord werd Igor Kornejev in november uit de selectie gezet en mocht hij met onmiddellijke ingang transfervrij vertrekken. Kan een speler duidelijker te verstaan krijgen dat hij niet meer gewenst is? Maar zie, gistermiddag zorgde de sierlijke Rus er met een leep doelpunt voor dat Feyenoord ten koste van FC Utrecht de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker bereikte (2-1).

Verrast was hij door zijn terugkeer in de ploeg niet eens geweest, zo beweerde Kornejev na de bekerwedstrijd in Nieuw-Galgenwaard. ,,Ik weet wat ik kan.'' Er waren de afgelopen maanden best aanbiedingen voor hem geweest, een stuk of acht zelfs, schatte de speler. Kornejev (31) bekende dat hij nergens beter kon verdienen dan bij Feyenoord en dat hij daarom is blijven zitten waar hij zat. Dat hij apart van de andere spelers moest trainen, nam hij op de koop toe.

Zijn geduld werd beloond. Na de kerstvakantie kreeg Kornejev te horen dat hij weer in de selectie was opgenomen. Hij mocht mee op trainingskamp naar Turkije, speelde daar nog niet in de oefenpartijen, maar terug in Nederland mocht hij wel meedoen tegen de amateurs van ARC en tegen Bayer Leverkusen. En in de eerste officiële wedstrijd van Feyenoord in het nieuwe jaar, in en tegen Utrecht, startte hij zelfs in de basisopstelling. Als vervanger van de zieke Cruz kreeg hij de voorkeur boven twee andere spitsen, de talentvolle Nelisse en de weer herstelde Vos.

Kornejev speelde gisteren net als zijn ploeggenoten niet bijster goed, maar hij deed af en toe wel nuttig werk. Met als belangrijkste wapenfeit zijn doelpunt in de 39ste minuut. Hij kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied van Van Vossen aangespeeld, kapte een tegenstander uit en schoot in de korte hoek raak. Achteraf bleek het de winnende treffer te zijn. Trainer Leo Beenhakker had na afloop geen behoefte te vertellen waarom Kornejev nu blijkbaar wel goed genoeg is voor een plek in het elftal. ,,Ik hoef toch niet alles uit te leggen'', zei de Feyenoord-trainer bits. ,,Er waren argumenten om hem destijds uit de selectie te zetten en daar heb ik me toen ook niet over uitgelaten. En dat doe ik nu omgekeerd ook niet.''

Na enig aandringen wilde Beenhakker wel toegeven dat het destijds niet alleen om speltechnische zaken ging. Van die uitleg begreep Kornejev in Utrecht niets of hij deed alsof. ,,Ik weet niet beter dat het alleen technische redenen waren'', zei de Rus onschuldig. Beenhakker echter: ,,Hij weet precies waar hij aan toe is. Gelukkig ben ik niet rancuneus.'' Kornejev zou, zo wordt beweerd, bewust de sfeer hebben willen verpesten.

Duidelijk was gisteren in elk geval dat geen van de betrokkenen nog graag wil terugblikken. Kornejev zei zich meteen na het bekerduel alweer op de volgende wedstrijd, zondag tegen Cambuur, te concentreren. De vraag is echter of hij dan ook speelt. Als Cruz weer beter is, zal Kornejev ongetwijfeld weer plaats moeten maken. Daar wilde hij echter nog niet aan denken. ,,Ik wil helpen Feyenoord kampioen te maken'', zei de aanvaller. Kornejev mag nu ook niet meer vertrekken van de clubleiding. ,,Hij behoort tot de eerste 22 spelers en zal daarom zeker tot het einde van het seizoen blijven'', gaf technisch directeur Rob Baan uitleg.

Kornejev werd in Utrecht na 65 minuten vervangen. De spits leek ook aan een wissel toe te zijn. Dat was niet zo vreemd, want Kornejev had na augustus en september, toen hij in vijf competitieduels drie keer scoorde, geen officiële wedstrijd meer voor Feyenoord gespeeld. Met het tweede elftal hoefde hij nooit mee te doen. Beenhakker applaudiseerde voor Kornejev toen hij naar de kant kwam. ,,Het is altijd leuk als de trainer tevreden over je is'', zei de speler diplomatiek. Als hij negatieve gevoelens had, wist hij die keurig te verbergen. ,,Mister Beenhakker is een goede trainer. Ik ben blij dat hij zijn mening over mij heeft willen herzien.''

Even nog dreigde de treffer van Kornejev niet de winnende te worden. Feyenoord zakte in de tweede helft tot een bedenkelijk niveau terug en gaf Utrecht alle gelegenheid aan te vallen. De thuisclub, met de pas een paar uur eerder gecontracteerde Cyprioot Kostakis Costa in de verdediging, kon echter nauwelijks een vuist maken. Toch kreeg Utrecht een paar goede kansen, maar die werden door John de Jong op het erbarmelijk slecht veld niet benut. Ook bij de ploeg van Mark Wotte speelde een type als Kornejev mee. Deze Fransman, Didier Martel, die kort geleden van Paris Saint-Germain werd overgenomen, viel op door zijn fluwelen balbehandeling en was bij afwezigheid van de geschorste Michael Mols de publiekslieveling.

Erg doelgericht was Martel echter ook niet. Hij kreeg wel een strafschop mee na een confrontatie met Paauwe. Er leek niets aan de hand, maar het kan zijn dat de warrig leidende scheidsrechter Bossen geïmponeerd was door het eerdere gefluit en gejoel van de Utrechtse aanhang. Robbemond benutte deze buitenkans en dat betekende de gelijkmaker – Paauwe had eerder voor 0-1 gezorgd met een lange schuiver. Slechts drie minuten stond het gelijk, toen sloeg Kornejev toe.

De matchwinner vierde de bekerwinst na afloop uiterst ingetogen. Terwijl zijn ploeggenoten in een hoek van het veld hun supporters bedankten, haalde de Rus, schoon gedoucht en de haren keurig in model, de achtergebleven trainingspakken uit de dug-out. Later, op de vraag of hij zijn winnende doelpunt als een persoonlijke overwinning beschouwde, gaf hij geen antwoord. Dat was ook niet nodig, zijn zwijgen maakte genoeg duidelijk.

    • Hans Klippus