Kies Lindert Bromhout!

De tweelingzusjes Nazli en Rabye Dögü (9) zijn heel verschillend. Rabye leest veel, Nazli houdt meer van tekenen. Rabye: ,,Ik lees grote, dikke boeken. Niveau 8. Nazli leest alleen makkelijke boeken.'' Nazli: ,,Als Rabye hardop leest, word ik boos.''

De tweeling kwam maandagochtend naar het openingsfeest van de Nederlandse Kinderjury in de bibliotheek van Amersfoort. In die jury zitten alle kinderen van Nederland. Samen kiezen ze het beste kinderboek van het jaar uit. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen op een formulier schrijven wat hun lievelingsboek is, en dat opsturen. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, heeft gewonnen. De winnaar wordt 26 juni op de televisie bekend gemaakt.

Op het openingsfeest maakten tien schrijvers alvast reclame voor zichzelf. Ze hopen dat er zo meer kinderen op ze stemmen. Het zou leuk zijn als de schrijvers echt reclame zouden maken. Alsof hun boek een soort wasmiddel is: ,,Lieneke Dijzeul wast zelfs de hardnekkigste vlekjes weg.'' Maar de meesten lazen gewoon een verhaal voor.

'Lindert Bromhout' is de lievelingsschrijver van Nazli en Rabye. Dat is niet zo vreemd want Rindert Kromhout heeft twee boeken over een tweeling geschreven: Erge Ellie en nare Nellie. Kromhout heeft twee keer eerder gewonnen. Bovendien las hij deze ochtend een 'vies verhaal' voor. Dat vond iedereen erg leuk. Rabye heeft al 'een stuk of zeven' boeken gelezen. Maar ze weet nog niet op welk boek ze gaat stemmen.

In Amersfoort had de tweeling trouwens precies dezelfde kleren aan. Maar dat was toeval. Rabye: ,,Ik vind het leuk om hetzelfde aan te hebben, maar zij niet.'' Nazli: ,,Als ik mij aankleed, wacht zij af. Zodat ze kan kijken wat ik aantrek. Dan doet zij snel hetzelfde aan. Dan word ik boos.''

Iedere jonge lezer van zes tot twaalf jaar kan meedoen aan de Kinderjury en zijn lievelingsboek kiezen. Deelnameformulieren liggen in de bibliotheek en in de boekhandel. Inl. Stichting Nederlandse Kinderjury 020-6264971.

    • Wilfred Takken