Joodse tegoeden bij Franse banken

Honderdzes banken in Frankrijk waren gedurende de Tweede Wereldoorlog in bedrijf en zijn derhalve betrokken bij het onderzoek naar joodse tegoeden. Dat heeft de Franse vereniging van banken (AFB) gisteren bekendgemaakt. Het gaat hierbij om Franse banken en vestigingen van buitenlandse banken in Frankrijk. De betrokken banken hebben op 26 januari in het hoofdkantoor van AFB vergaderd met leden van een speciale overheidscommissie, de Mission Mattéoli, om het onderzoek te coördineren, aldus een woordvoorder van AFB. Volgens een voorlopig rapport dat dinsdag aan premier Jospin is overhandigd, raamt de commissie het totaal aan joodse tegoeden bij de banken dat na de oorlog niet aan rechthebbenden is terugbetaald op 2,3 miljard franc (690 miljoen gulden). Het onderzoek moet eind april afgerond zijn. (AFP)