Jacht op intrigant Boris Berezovski in Moskou

De jacht op de Russische meesterintrigant Boris Berezovski, die de afgelopen jaren de Kremlinpolitiek deels naar zijn hand heeft weten te zetten, is vandaag in alle hevigheid voortgezet.

Het Russische parlement eist het ontslag van Berezovski als secretaris-generaal van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Voor de vierde opeenvolgende dag doorzochten vandaag antiterreurcommando's bedrijven die direct of indirect door de zakentycoon worden bestierd, op zoek naar bewijzen van corruptie.

Met 246 stemmen voor en slechts één onthouding nam de Doema een resolutie aan om de 53-jarige oligarch voor de duur van het corruptieonderzoek uit zijn functie van GOS-secretaris te zetten. Sinds de confiscatie van audio- en videobanden, dinsdag, waarop volgens het openbaar ministerie illegaal opgenomen gesprekken van onder anderen Jeltsins dochter staan, heerst er in Moskou een nerveuze sfeer.

,,Er worden rekeningen vereffend'', zo interpreteerde Doema-voorzitter Gennadi Seleznjov de plotselinge anticorruptiekruistocht. De gouverneur van de regio Novgorod zegt dat ,,Rusland met gigantische stappen afglijdt naar een machtsvacuüm''. Behalve de puissant rijke Berezovski, een huisvriend van de Jeltsins, heeft de regering nu ook de strijd aangebonden met oud-directeuren van de Centrale Bank. Zij zouden tussen 1993 en 1998 de Russische valutareserves (50 miljard dollar) hebben laten beheren door een obscuur bedrijfje, FIMACO, dat op het Kanaaleiland Jersey staat geregistreerd. Het openbaar ministerie is een strafzaak begonnen, al is niet duidelijk tegen wie.

In een open brief hebben leidende zakenlieden, politici en kunstenaars hun adhesie aan Primakovs schoonmaakoperatie betuigd. Onder de kop ,,Stop de politieke spelletjes'' waarschuwen de ondertekenaars, onder wie directeur Rem Viachirev van 's lands grootste bedrijf Gazprom, de media tegen een lastercampagne tegen de premier. De zender ORT ,,en een van zijn eigenaren'' (lees: Berezovski) krijgt ervan langs als een propagandamachine om de premier in diskrediet te brengen.

Het weerwoord van Berezovski: ,,Alle acties tegen mij zijn een zuivere provocatie.'' De door hem gecontroleerde Nezavisimaja Gazeta vat het conflict samen als een openbare aanvaring tussen premier Primakov en Berezovski, ,,ofwel twee machtscentra, dat rond de regering en dat rond de presidentiële familie''. Volgens de krant moet Jeltsin orde op zaken stellen. Hoewel herstellend van een bloedige maagzweer pendelt het staatshoofd heen en weer tussen het Barvicha-sanatorium en het Kremlin. Hij voert besprekingen met Primakov en zijn veiligheidsadviseur Nikolaj Bordjoezja, die later vandaag een zitting van Ruslands Veiligheidsraad voorzit.

    • Frank Westerman