Internationale beurzen

LONDEN

De Britse aandelenkoersen zijn vanochtend praktisch onveranderd gebleven. De graadmeter van de beurstemming in the City, de FTSE-100-index daalde 0,3 procent (20 punten) naar 5920,10 punten. Beleggers wachtten de Britse werkeloosheidscijfers over januari af, die later op de middag bekend worden gemaakt.

Vooral de toeristische fondsen trokken belangstelling. Stakis (hotels, casino's) steeg 6,6 procent op een krantenbericht waarin stond dat branchegenoot Lakis 150 pence per aandeel zou willen bieden. Vanochtend noteerde het aandeel 145 pence. Reisorganisatie Thomson Travel werd 11,6 procent duurder door overnamegeruchten.

FRANKFURT

De dertig belangrijkste Duitse koersen daalden vanochtend een kwart procent in waarde. De DAX-index verloor 11 punten op 5067,29 punten. BMW moest 0,45 procent inleveren nadat de koers gisteren met 6,5 procent was gestegen. Viag (gas, elektriciteit) steeg 0,65 procent nadat het bedrijf meldde dat de voorbereidingen voor de fusie met Algroup naar wens verlopen.

Adidas-Salomon (sportartikelen) werd 5,2 procent duurder nadat bleek dat de cijfers over 1998 geheel in lijn zijn met de verwachtingen.

PARIJS

De Franse koersen lieten een stijging van 0,3 procent zien. De CAC-40 won 10,9 punten op 4178,32 punten. Bandenfabrikant Michelin was een sterke stijger. De koers steeg 3,9 procent op het nieuws dat concurrent Goodyear gaat samenwerken met Sumitomo uit Japan.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is voor de vijfde achtereenvolgende dag lager gesloten. De Nikkei-index daalde met 188,77 punten (1,34 procent) naar 13.898,08.

In Hongkong leed de Hang Seng-index een flink verlies van 2,6 procent en in Singapore zakte de koersindex met 1,35 procent. Zuid-Korea sprong er positief uit met een bescheiden stijging van 0,2 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteren 0,65 procent lager gesloten. De Dow Jones-index daalde met 62,31 punten naar 9304,50 punten. De beurskoersen werden vooral gedrukt door de angst voor een Amerikaanse renteverhoging. Woensdag stegen de aandelenkoersen nog omdat het Amerikaanse centralebankenstelsel (Fed) had besloten de rentetarieven ongemoeid te laten. Nieuwe, goede cijfers over de Amerikaanse economie hebben evenwel de angst onder beleggers doen groeien dat dit bij de volgende Fed-vergadering verandert.

De grootste verliezers op Newyorkse beursvloer waren de technologiefondsen. De aandelen Hewlett-Packard en IBM verloren meer dan 3 procent. De Nasdaq-index, waarin veel technologie-aandelen zijn opgenomen, sloot 3,3 procent lager. Volgens analisten zijn de dalingen het gevolg van de te grote koersstijgingen die de 'high tech'-fondsen de afgelopen tijd hebben geboekt.