Hussein is terug om te sterven

Koning Hussein van Jordanië is vanmorgen teruggekeerd in zijn land om daar te sterven.

,,De koning is klinisch dood'', zei een hoge Jordaanse regeringsfunctionaris vanmorgen. ,,Hij wordt nog kunstmatig in leven gehouden'' in het ziekenhuis in Amman waar hij vanochtend na zijn aankomst uit de VS per helikopter werd overgebracht. Volgens de zegsman werd de beademingsapparatuur mogelijk vandaag nog uitgeschakeld. Familieleden verlieten vanmiddag huilend het ziekenhuis. Onder hen was de vorige maand afgezette kroonprins, Husseins jongere broer Hassan. Husseins oudste zoon Abdallah is nu kroonprins.

Hussein (63) was vorige maand met spoed uit Amman naar de Mayo-kliniek in de VS teruggekeerd nadat de lymfklierkanker waaraan hij lijdt maar die na een behandeling van zes maanden onderdrukt leek, was teruggekomen. Gisteren werd bekend dat een transplantatie met het beenmerg van zijn broer en zijn zus was mislukt, en dat zijn toestand kritiek was omdat verscheidene interne organen waren uitgevallen. ,,Op basis daarvan hebben leden van de Hashemitische koninklijke familie besloten naar huis terug te keren'', aldus een mededeling van de artsen van de koning. ,,Hij wil sterven in zijn eigen land'', zei een Jordaanse minister.

Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen begeleidden het vliegtuig waarin Hussein terugkeerde zolang het in het Amerikaanse luchtruim vloog. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat hiertoe was besloten ,,als teken van groot respect voor de koning''. Gistermorgen had president Clinton tijdens een gebedsbijeenkomst opgeroepen te bidden voor koning Hussein, ,,een voorvechter voor de vrede''. Ook de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israelische premier Benjamin Netanyahu zeiden te bidden voor de koning. Arafat zei dat de hele Arabische wereld de koning nodig heeft, en hij wenste van ganser harte dat hij nog zou herstellen.

Koning Husseins terugkeer van vanmorgen stond in schril contrast met die van 19 januari. Toen ging de Jordaanse bevolking ervan uit dat Husseins behandeling in de VS succesvol was geweest en de koning genezen was, zoals hij ook zelf zei. Honderdduizenden Jordaniërs stonden toen langs de weg om hun koning een triomfantelijk welkom te heten. Vanmorgen waren alle wegen afgezet toen de stoet van 70 auto's met aan het hoofd de ambulance met de koning langzaam naar het ziekenhuis reed. De koning werd angstvallig afgeschermd van alle belangstelling. De staatsradio en -televisie meldden slechts de terugkeer van de koning, zonder verder commentaar.

In de straten van Amman werd vanmorgen onthutst gereageerd op de plotselinge thuiskomst van de koning. Sommigen probeerden nog in een wonder te geloven. ,,Ik blijf hopen en ik bid voor hem'', zei een Jordaniër. Maar anderen realiseerden zich dat de koning stervende was. ,,Mijn familie en ik hebben de hele nacht naar het nieuws gekeken'', vertelde een 25-jarige bankbediende. ,,Dit is een moment van droefheid voor Jordanië. Het voelt alsof ik mijn vader verlies.'' (Reuters, AFP)