Hoogleraar pleit voor kernenergie

Nederland moet zijn kennis van kernenergie op peil houden. Daarmee kan in de volgende eeuw een eventuele energiecrisis worden voorkomen. Dat zegt prof. dr. R. Kouffeld, die vandaag afscheid neemt als hoogleraar energievoorziening in Delft.

De vraag naar energie stijgt, maar de hoeveelheid fossiele energie, zoals olie, neemt af. Kouffeld vindt dat Nederland geen spijt moet krijgen van het energiebeleid van de komende jaren. De optie van kernenergie moet open blijven als alternatief indien de conventionele energiebronnen opraken. Volgens de hoogleraar moet worden onderzocht wat de oorzaak is van de toename van CO2 in de atmosfeer. Kouffeld: ,,Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer terechtkomt door menselijk handelen, zoals uit industrie en vervoer, verwaarloosbaar is ten opzichte van de natuurlijke uitstoot van dit broeikasgas. Bijvoorbeeld door het vrijkomen van opgelost CO2 uit opgewarmde oceanen.'' (ANP)