Hoofdsponsor stelt eisen aan schaatsbond

De schaatsbond KNSB moet vergaand professionaliseren. Dat stelt hoofdsponsor Aegon. De geldschieter maakt zich grote zorgen over de toekomst van de schaatssport. Ook ergert Aegon zich aan de geschillen en conflicten tussen de KNSB en de commerciële ploegen, en de daaruit voortvloeiende negatieve publiciteit.

Het verzekeringsbedrijf, dat jaarlijks enkele miljoenen in de bondskas stort, heeft morgen bij de WK allround in Hamar een gesprek met het bestuur. ,,We hebben een aantal concrete verlangens indringend en regelmatig voorgelegd aan de KNSB en dringen er met kracht op aan dat die worden opgepikt'', stelt T. Elias, directeur communicatie van Aegon.

Voor Elias is het duidelijk dat de bond wereldkampioen Ids Postma en niet Martin Herman had moeten afvaardigen naar het WK dat morgen begint. Elias: ,,We hebben de indruk dat de kwestie rond het startbewijs van Postma mede beïnvloed is door de angst om commerciële ploegen achter te stellen. Alle kenners weten dat Postma ontegenzeglijk beter in staat is dan Hersman om Nederlandse startbewijzen voor volgend jaar bij elkaar te schaatsen. De KNSB heeft nu eenmaal spelregels vastgesteld en daar moeten we ons aan houden, maar die regels zijn niet goed.''

Door de toename van het aantal commerciële ploegen en de opkomst van de sprinters zijn er meer gegadigden voor startplaatsen bij titeltoernooien. De strijd om de plaatsen gaat de laatste maanden hard tegen hard. Mede onder druk van zaakwaarnemers, signaleert Aegon. ,,We maken ons grote zorgen dat de schaatssport door zaakwaarnemers dreigt te worden verpest door er doorgeslagen commerciële gewoonten uit andere sporten in te willen introduceren'', zegt Elias.

Hij vreest dat het publiek zich door de conflicten en de negatieve publiciteit van de sport zal afkeren. ,,Misschien kunnen het gemillimeter en de ruzies in de krant zelfs ons imago als sponsor gaan schaden.'' Professioneel beleid bij de KNSB is dringend gewenst, vooral om de rust terug te brengen. De sponsor, die de KNSB al sinds 1984 steunt, wil bijvoorbeeld dat de bond een persvoorlichter en een professionele manager benoemt.

Aegon heeft tweevoudig olympisch kampioen Gianni Romme een dag na diens teleurstellende vijftiende plaats bij de EK allround voorgesteld terug te keren in de kernploeg van bondscoach Gemser, met wie hij vele successen vierde. Romme wees het aanbod van de hand en bleef de SpaarSelect-ploeg trouw. Volgens Aegon en de KNSB blijft het aanbod voorlopig van kracht. (ANP)