Henkel splitst chemiedivisie af

De Duitse wasmiddelenproducent Henkel gaat zijn divisie chemie afsplitsen als juridisch zelfstandige onderneming onder de naam Cognis. Henkel blijft wel volledig eigenaar, zo heeft het concern vandaag meegedeeld. De chemiedivisie heeft een jaaromzet van 5 miljard mark (2,56 miljard euro) en telt 10.000 werknemers. Dat is bijna een kwart van de omvang van het hele concern. De chemietak levert grondstoffen voor de productie van onder meer wasmiddelen, cosmetica, levensmiddelen, textiel, plastic, lakken en kleurstoffen.

Als motief voor de afsplitsing noemt Henkel de globalisering in de chemische industrie. Henkel gaat zich nog sterker concentreren op merkartikelen. Het concern behoort met Unilever en Procter & Gamble tot de drie toonaangevende fabrikanten van wasmiddelen, met merken als Persil, Dixan, Fleuril en Witte Reus. (DPA, ANP)