`Ga even zitten, die cargo bestond uit explosieven'

Op de avond na de crash van de El Al-Boeing op de Bijlmer werden diverse telefoongesprekken gevoerd over de lading. Hieronder enkele fragmenten uit de conversatie tussen de chef-verkeersleider T. Polman en diens voorlichter G. Knook kort na de ramp. Polman zit op Schiphol, Knook thuis in Almere.

Polman: ,,Ga even op je stoel zitten, want die cargo bestond uit explosieven. Uit gif en gassen.''

Polman (even later in hetzelfde gesprek): ,,Maar El Al bidt ons uiteraard natuurlijk om dat onder de pet te houden. Want dan krijg je natuurlijk: daar ligt het aan. En verder gewoon normale rotvracht en zo.''

Knook: ,,Ja, maar die explosieven en giftige gassen?''

Polman: ,,Ja, maar die mag je ICAO-gewijs vervoeren.''

Polman (even later in hetzelfde gesprek): ,,Maar ik denk dat eh..''.Knook: ,,Neenee, maar daar moeten we maar niet over praten. Want dat geeft...''

Polman: ,,Neeneenee.''

Knook: ,,Geeft een gigantische klap.''

Polman: ,,Juist, juist.''

En als daarna Knook met zijn chef Croon op Schiphol belt over de lading van het toestel, zegt die weer: ,,Ik denk dat het wijs is om dit voor ons te houden''. En voorlichter Knook antwoordt: ,,Daar praten we niet over''.

(ICAO is de International Civil Aviation Organization, die regels vaststelt voor het vervoer van passagiers en vracht.)