Drachten graaft vaart weer uit

Het centrum van Drachten ondergaat, als B en W hun zin krijgen, een metamorfose. De in de jaren zestig gedempte Drachtstervaart wordt uitgegraven, waarna het water weer het hart van Smallingerlands hoofdplaats instroomt.

Drachten (40.000 inwoners) gold lang als een wat saaie plaats. De tweede stad van Friesland, in de jaren vijftig explosief gegroeid na vestiging van een Philips-fabriek, had weinig `Schwung', geeft burgemeester P. van der Zaag toe. ,,Dat gaat nu veranderen. Drachten krijgt meer allure en uitstraling. Het wordt mooier en levendiger. Mooier, omdat er in het centrum een gezellige vaart wordt aangelegd. Levendiger, omdat meer toeristen Drachten zullen aandoen.'' Het saneren van een lekkende gifbelt die een nabijgelegen woonwijk bedreigt, maakt ook deel uit van het plan. Op de plek van de voormalige stort verrijst een milieuvriendelijke woonwijk.

Met het Drachtstervaartproject, waarmee over twee jaar moet worden begonnen, is een investering gemoeid van 350 miljoen gulden. Smallingerland steekt er zelf 13,5 miljoen in. De rest komt uit subsidies en van particuliere investeerders. De toeristisch-recreatieve impuls zal groot zijn, verwacht Van der Zaag. ,,Drachten wordt de poort naar de Friese meren als je straks met je bootje hier naar binnen kunt varen.''

De weerstand onder ouderen is groot. Zij herinneren zich de grachten vooral als open riolen. GroenLinks is fel tegen. De partij heeft een enquête laten instellen, waarvan de uitslag een dezer dagen bekend wordt. B en W hebben een onafhankelijk deskundige ingehuurd die op voorhand korte metten maakt met de vraagstelling: ,,Niet representatief, niet betrouwbaar en niet valide.'' Volgens Van der Zaag is het Drachtstervaartplan een landelijk voorbeeldproject. ,,Ons nageslacht zal ons eeuwig dankbaar zijn.'' Of, zoals wethouder I. Pultrum het verwoordt: ,,Wie hier tegen is, is van de pot gerukt.'' De gemeenteraad beslist 2 maart.