Deutsche Bank was financier Auschwitz

De Deutsche Bank, de grootste particuliere bank van Duitsland, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog leningen verstrekt aan bedrijven die betrokken waren bij de bouw van het concentratiekamp Auschwitz. Dat blijkt uit pas ontdekte historische documenten in de archieven van de bank, die gisteren zijn vrijgegeven.

Volgens de leider van de historische afdeling van de bank, Manfred Pohl, had de bank ook banden met een bedrijf dat betrokken was bij de productie van Zyklon B, het gifgas dat in Auschwitz werd gebruikt. De bank zit al enige tijd in de beklaagdenbank omdat wel erg gretig met de nazi-leiding was samengewerkt. De bank heeft inmiddels erkend goud en andere bezittingen van Holocaust-slachtoffers te hebben opgekocht. Een andere beschuldiging, dat de bank gebruik zou hebben gemaakt van dwangarbeiders, wordt door de directie echter nog steeds ontkend.

Als gevolg van de aanklacht is de geplande overname van de Amerikaanse bank Bankers Trust door de Deutsche Bank, waarmee 10,1 miljard dollar gemoeid is, tot nu toe steeds uitgesteld. Volgens Alan Hevesi, de New-Yorkse wethouder van financiën, kan overname pas doorgaan als de claims tegen de Deutsche Bank zijn afgerond. Woordvoerder Walter Schumacher van de bank gaat er echter nog steeds van uit dat de overname ,,in het tweede kwart van 1999'' een feit zal zijn.

Binnen enkele dagen zal de bank een gesprek hebben met het Joodse Wereldcongres (JWC), de organisatie die geldt als de motor achter de schadeclaims van Holocaust-slachtoffers. Elan Steinberg, woordvoerder van het JWC, hoopt dat de gesprekken zullen leiden tot overeenstemming over de compensatie van joodse slachtoffers en nabestaanden.

Volgens Michel Friedman, een van de leidende figuren van de joodse gemeenschap in Duitsland, laten de nieuwe feiten zien ,,hoe nauw de Deutsche Bank betrokken was bij de activiteiten van de nazi's''. De bank kan zich, aldus Friedman, niet langer verschuilen achter naïviteit en onschuld.

De bank kon niet precies zeggen hoe groot de verstrekte leningen waren. Volgens Schumacher gaat het echter niet zozeer over de hoogte van het bedrag, maar over het feit dat medewerkers van de bank ,,met zekerheid hebben geweten'' wat er in Auschwitz gebeurde. (Reuters, AP)