Clintons weten Chelsea niet uit pers te houden

Met een bittere verklaring hebben president Clinton en zijn vrouw Hillary hun ,,diepe teleurstelling'' uitgesproken dat het roddelblad People een omslagartikel heeft gewijd aan hun dochter Chelsea. Het blad doorbreekt daarmee de ongeschreven regel dat de media zich terughoudend opstellen in hun berichtgeving over de bijna 19-jarige presidentsdochter.

De Clintons hebben de pers de afgelopen jaren vaak gevraagd om de privacy van hun dochter te respecteren. Toen ze lucht kregen van het artikel in People, een uitgave van Time Warner, belden ze volgens Amerikaanse nieuwsuitzendingen naar topfunctionarissen van het concern om tegen publicatie te pleiten. De secret service, de beveiligingsdienst van de presidentiële familie, zou het blad gewaarschuwd hebben dat publicatie extra bewaking noodzakelijk maakt.

Desondanks ligt het blad vandaag in de winkel. Op het omslag een foto van Hillary en Chelsea Clinton onder de kop: Grace under Fire, gratie onder vuur. Chelsea Clinton studeert aan de Stanford Universiteit in Californië.

De verontwaardiging van de Clintons heeft geprikkelde reacties opgeleverd van Amerikaanse journalisten, die erop wijzen dat het Witte Huis Chelsea Clinton wel degelijk naar voren schuift als hem dat politiek uitkomt. Niet alleen liep ze na de tweede inauguratie van Clinton in 1996 mee in de presidentiële optocht van het Capitool naar het Witte Huis, maar nadat het Lewinsky-schandaal vorig jaar was uitgebroken verscheen ze herhaaldelijk met haar ouders voor de camera's. Daarmee toonde het Witte Huis de buitenwereld dat Clintons dochter hem steunde, een politiek niet onbelangrijk signaal.

Om die reden zou Chelsea nu, in de woorden van sommige commentatoren, een ,,legitieme prooi'' voor de pers zijn. Het televisiestation MSNBC voerde gisteravond als argument ter verdediging van People zelfs aan, dat de presidentsdochter fair game is omdat haar beveiligingsagenten door de belastingbetalers betaald worden.