China reorganiseert nucleaire sector

China splitst zijn staatsmonopoliebedrijf voor kernenergie in twee aparte ondernemingen, als onderdeel van een ingrijpende reorganisatie die bedoeld is om de staatsbelangen van commerciële activiteiten te scheiden. Dat heeft de officiële krant China Daily vandaag bericht. China National Nuclear Corp. werd in 1993 opgericht ter vervanging van het Ministerie voor Nucleaire Energie, maar behield niettemin de verantwoordelijkheid voor zowel de commerciële belangen als die voor de regelgeving en controle.

Daarin wordt nu een scheiding aangebracht: één bedrijf wordt verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van kerncentrales en de ontwikkeling van de markt voor diensten. Het tweede bedrijf moet leiding geven aan alle overige met kernenergie verbonden activiteiten, van de winning van uranium tot behandeling van het afval en de veiligheid. (AP)