Butler vertrekt na 30 juni

Richard Butler, chef van het VN-wapeninspectieteam (UNSCOM) dat zoekt naar massavernietigingswapens in Irak, heeft gisteren publiekelijk gezegd dat hij ,,niet zal streven naar verlenging'' van zijn contract, dat op 30 juni afloopt. Vorige week woensdag meldde deze krant in een interview met Butler dat hij al in kleine kring had laten weten dat men niet te veel geld op moet inzetten op zijn aanblijven na 30 juni. Afgelopen woensdag deelde Butler VN-chef Kofi Annan mee dat het onwaarschijnlijk is dat hij zijn contract zal verlengen.

Rusland en China eisen Butlers ontslag omdat zijn rapport over Iraks sabotages van de VN-wapeninspecties zou zijn geschreven om de Amerikaans-Britse bombardementen op Bagdad te rechtvaardigen. Frankrijk wil Butler ook kwijt.

De drie landen willen de wapeninspecties in Irak versoepelen. Butler heeft wel steun van de VS en Groot-Brittannië, de twee andere vaste leden van de Veiligheidsraad, die zeer verdeeld is over het Irak-beleid. Butler wil wel in de V-raad aanwezig zijn als beslissingen worden genomen over het beleid en de toekomst van UNSCOM. (AP, Reuters)