BILLIE HOLIDAY & LESTER YOUNG

Eind jaren zeventig verscheen als onderdeel van een Lester Young-project van CBS A Musical Romance waarop deze saxofonist te horen was als tegenstem en begeleider van zangeres Billie Holiday. De titel verwees naar de bijzondere band die deze twee musici eind jaren '30 met elkaar hadden. Voor Intégrale Billie Holiday Lester Young 1937-1946 heeft de firma Fremeaux et Associés, profiterend van het verlopen van het copyright op de mechanische reproductie, het materiaal van de genoemde dubbel lp aangevuld met nog eens 23 stukken uit de bloeitijd van deze liefdesrelatie èn de sweet Swing-periode.

Wat eerder op cd werd heruitgebracht door de labels Verve en Columbia, met name in de serie The Quintessential Billie Holiday, staat aldus voor het eerst chronologisch achter elkaar, zij het in een mindere geluidskwaliteit omdat F & A niet over de oorspronkelijke masters beschikte.

Voor ingewijden bevat deze set van drie cd's niets nieuws, maar zij die het koppel Holiday-Young willen leren kennen hebben wel in één klap de hele romance in huis; van My first Impression of You en I've got a Date with a Dream tot I'm Foolin' Myself en I Cried for You.

Billie Holiday/Lester Young: Intégrale 1937-1946 (Frémaux et Associés FA 154). Distr. AMG Records.

    • Frans van Leeuwen