Beterschap!

Wie actief belegt speurt de markten af naar het hoogste rendement tegen de laagste tarieven. Het aanbod van beleggingsproducten voor particulieren is echter een ondoordringbaar oerwoud dat, anders dan echte regenwouden, iedere week groter wordt. Banken en andere financiële instellingen bieden steeds meer en gevarieerdere beleggingsproducten. Ze concurreren onder meer met de tarieven. Wie niet gelooft in de één-loket-gedachte en voor zijn beleggingen liever achter koopjes aanjaagt in `beleggingssupermarkten' zal er een buitengewoon complexe administratie op na moeten houden.

De Nederlandse software-producent Davilex kwam in april vorig jaar met de cd-rom Davi-Effect waarmee de portefeuille kan worden beheerd. Hiervan zijn er sindsdien circa 10.000 verkocht.

Davi-Effect is uiteraard niet het enige programma op dit gebied. Enkele alternatieven zijn Stockbrowser, MoneyMaximizer, Domus Beursanalist, het Amerikaanse Quicken en natuurlijk de programma's van de diverse banken.

De actieve belegger kan met Davi-Effect orde scheppen in zijn administratie van aandelen-, obligatie-, optie-, valuta- of goudtransacties. Om de actuele waarde van de portefeuille te berekenen moet de gebruiker contact leggen met de Internetpagina van BeursMedia, een samenwerkingsverband van beursbedrijf Amsterdam Exchanges en uitgever Wegener Arcade. Door recente koersen te downloaden (à 12,50 per maand) krijgt de belegger inzicht in de groei of afname van zijn belegde vermogen. Ook kunnen met deze cd-rom eenvoudige koersgrafiekjes worden gemaakt.

Tot ingewikkelde analyses is het schijfje echter niet in staat. Voor kritische beleggers die het maximale uit hun in de cd-rom geïnvesteerde vermogen (149 gulden) willen halen, biedt het programma veel te weinig.

Davi-Effect is ook nog uitermate saai vormgegeven en onoverzichtelijk. Het vereist een studie in het 150 pagina's tellende handboek om er de weg in te vinden. De ontwerpers hebben louter gelet op de functionaliteit en niet op uiterlijk en gebruikersgemak. Dat zou niet zo heel erg zijn als het programma verder feilloos zou werken. Dat is helaas niet het geval.

Vijf maanden na introductie heeft Davilex wegens een groot aantal kinderziektes een vervolgprogramma uitgegeven. Helaas zitten ook daar nog veel zogeheten `bugs' in. De Europese effectenbeurzen drukken sinds 1 januari hun koersen in euro's uit. De conversie van de koersen van guldens naar euro's verloopt in Davi-Effect niet vlekkeloos. Dit leidt tot verkeerde berekeningen en dus een onbetrouwbare waardebepaling van de portefeuille.

Wie koersgegevens via BeursMedia wil downloaden moet wel even de tijd nemen. Vaak is de verbinding (als die al tot stand komt) erg traag, ondanks de investering in krachtige hardware (modem en processor). Vooral als de gebruiker aandelen- en optiekoersen van enige weken terug wil ophalen, treedt dit euvel op. En dan zijn er nog veel kleine, slordige details. De verwerking van de lopende rente in de waardebepaling van obligaties levert problemen op. Davilex moet bovendien nog fouten uit de lijsten met aandelenfondsen halen. Zo bevatten deze nog de namen van Robeco en Rodamco, wat uiteraard beleggingsfondsen zijn.

Davilex heeft de afgelopen weken nogal wat klachten te verwerken gekregen over hun telefonische helpdesk. Wachttijden zijn lang en het personeel weet soms geen antwoord. E-mails en brieven worden niet of pas na weken beantwoord.

Volgens Davilex was er onderbezetting wegens ziekte. Het bedrijf laat verder weten dat het einde deze maand een nieuwe versie van Davi-Effect op de markt brengt. Na het herstel van de helpdeskmedewerkers kan dan hopelijk ook Davi-Effect genezen worden verklaard. Beterschap!

    • Sjouke Rijper