Belgische F-16's jagen op `Öcalan'

Belgische F-16 straaljagers hebben woensdagmiddag een uit Rotterdam opgestegen vliegtuigje buiten het Belgische luchtruim gehouden omdat vermoed werd dat de Koerdische leider Öcalan aan boord was.

Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Defensie werd de actie ondernomen op verzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken.

Het ging om een in de Verenigde Staten geregistreerd particulier vliegtuigje van het type Piper 42. Het toestel zou woensdag met bestemming Rotterdam zijn opgestegen in het Zuid-Italiaanse Brindisi. Volgens de defensie-woordvoerder is het toestel na een landing in Rotterdam opgestegen om naar Brussel te vliegen. Straaljagers van de Belgische luchtmacht, die voor een oefening in de lucht waren, hebben vervolgens de Piper de toegang tot het Belgische luchtruim ontzegd en het toestel gedwongen naar Rotterdam terug te keren.

Woensdagavond is het toestelletje alsnog vanuit Rotterdam naar Brussel gevlogen. De Belgische luchtmacht is toen niet opgetreden. Volgens het dagblad De Standaard hadden de Belgische autoriteiten van Nederland de garantie gekregen dat Öcalan niet aan boord was.

Öcalan werd vorig jaar november in Italië aangehouden. Er liep een Duits aanhoudingsbevel tegen hem. Turkije vroeg om zijn uitlevering. Duitsland wilde hem plotseling niet meer hebben. Maar Italië wilde hem niet naar Turkije sturen, omdat dat land de doodstraf kent. Half januari zou de Koerdische leider in een vliegtuigje Italië hebben verlaten. Sindsdien zijn er voortdurend geruchten over plaatsen waar Öcalan zou opduiken. Die variëren van Rusland, tot Soedan, Noord-Korea en Rotterdam.

Onze redactie binnenland voegt hier aan toe: Woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, de Koninklijke Marechaussee en de Rotterdamse luchthaven bevestigen dat Öcalan niet in het vliegtuig zat. Volgens A. van der Bent van de Koninklijke Marechaussee kwam het vliegtuig om circa twee uur 's middags via Brindisi uit Israël. ,,De marechaussee heeft het vliegtuig toen op gebruikelijke wijze gecontroleerd. Aan boord waren alleen twee bemanningsleden met de Israelische nationaliteit en een Israelische vrouw met een kindje, die het toestel verliet.''

Daarna steeg het vliegtuig weer op, om ongeveer een uur later opnieuw op Rotterdam Zestienhoven te landen. Op de luchthaven was inmiddels ,,betrouwbare informatie ontvangen'', aldus Van der Bent, dat Öcalan aan boord was. ,,Maar het was loos alarm.'' Afgelopen zondag kondigden Öcalans advocaten diens komst naar Nederland aan. Het Nederlandse luchtruim werd die nacht voor privé-toestellen gesloten om hem te weren. Sindsdien worden particuliere vliegtuigen op de luchthaven ,,alerter dan gebruikelijk'', gecontroleerd, aldus de marechaussee.