Bedrijven willen geen middagvoetbal

Voetbalsupporters schijnen van hamburgers te houden en dus had de uitbater van restaurant De Walvis in Utrecht van de nood een deugd gemaakt. Op de stoep voor zijn zaak had hij gisteren een kraampje ingericht en dat bleek een gouden greep. Voetbal of niet, de handel gaat door.

Het restaurant was een van de 22 bedrijven die vorige week in een kort geding vergeefs hadden gevraagd om een verbod van de bekerwedstrijd FC Utrecht-Feyenoord. De bedrijven zijn gehuisvest in het stadioncomplex Galgenwaard en vreesden met een voetbalwedstrijd op een doordeweekse middag schade voor hun bedrijfsvoering. Burgemeester I. Opstelten heeft wedstrijden in de avonduren verboden, nadat in september bij de avondwedstrijd tegen FC Twente ernstige ongeregeldheden waren uitgebroken. De wedstrijd gisteren verliep zonder wanklank. Slechts twee jonge supporters werden aangehouden, wegens het nuttigen van alcohol en belediging van een politieman.

Bij De Walvis waren alle bijeenkomsten afgezegd. ,,Ik kon vanmorgen om half negen al niet meer bij mijn zaak komen. Ik heb de hele ochtend niet één klant gehad'', klaagt de uitbater. De consumptie door de supporters kon zijn leed niet verzachten. ,,Ik heb een uurtje een volle bak, maar er mag geen alcohol worden geschonken.''

Ook copyrette Grand Prix had een rustige dag. Bij nader inzien bleek het toch wel mogelijk het bedrijf te bereiken, maar dat is menigeen ontgaan, zegt bedrijfsleider R. Roelofs. Een kopieermachine raakte defect, maar de monteur weigerde te komen. ,,Dus dan staat er een middag lang een machine van driekwart miljoen gulden stil.''

Het kort geding tegen FC Utrecht was ook aangespannen om precedentvorming te voorkomen, zegt Roelofs. ,,Waar wij bang voor zijn, is dat middagwedstrijden regel worden. Bijvoorbeeld als het veel gesneeuwd heeft, heb je kans dat ze op doordeweekse dagen gaan spelen om de achterstand in te halen.''