`Voorkoming van faillissementen'

De rechter moet een afbetalings- of een saneringsregeling kunnen opleggen tussen een in surseance van betaling verkerend bedrijf en schuldeisers, tegen de wil van de schuldeisers. Minister Korthals (Justitie) heeft dit vanochtend op een congres in Den Haag gezegd. De bewindsman pleitte voor meer mogelijkheden voor bedrijven in surseance om een faillissement te voorkomen. Hij wil voorkomen dat een minderheid van de schuldeisers een akkoord kan torpederen en daarmee de doorstart of het behoud van een onderneming bemoeilijkt. Ook wil Korthals de `afkoelingsperiode' langer maken dan de huidige, maximale twee maanden. De afkoelingsperiode is de tijd in een faillissement of surseance waarin op last van de rechter de belangrijkste schuldeisers hun rechten tijdelijk niet kunnen uitoefenen. (Redactie Economie)