Voor wie geen secretaresse heeft

De vertrouwde papieren agenda heeft concurrentie. Tegenwoordig is het ook mogelijk om interactief afspraken te maken op online agenda's die te vinden zijn op het Internet. Wie dagelijks toegang heeft tot de digitale snelweg, kan via e-mail zelfs worden herinnerd aan zijn afspraken. Maar een beetje krabbelen of tekenen in verveelde uurtjes is er niet meer bij.

Drie van deze online agenda's zijn te vinden op de sites calendar.yahoo.com, www.jump.com en www.visto.com. Ze zijn gratis en via elke computer met Internetaansluiting te raadplegen. Het gebruik is niet moeilijk: bij het eerste bezoek aan de site een inlognaam en wachtwoord verzinnen en daarna e-mailadres en personalia invullen. Bij verdere gegevens is het alleen van belang de tijdzone goed in te vullen (GMT+1). Zo niet, dan houdt de agenda een van de Amerikaanse tijdzones aan en kom je minimaal zes uur te laat op afspraken en in het algemeen wordt dat maar matig gewaardeerd in Nederland. Wie alles heeft ingevuld, kan alle volgende keren volstaan met het invullen van naam en wachtwoord.

Als je eenmaal toegang hebt tot de agenda, kan het invullen beginnen. De meeste digitale agenda's ogen als hun papieren soortgenoot. Een pagina per dag en bij de agenda van Jump zelfs een ringbandje aan de zijkant van het scherm. Overzichten per week, maand of jaar bevinden zich één muisklik verder. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een afspraak. Op een nieuwe pagina kan de afspraak worden omschreven, de tijd, verwachte tijdsduur en een herinnering per e-mail worden aangevraagd. Dat laatste is handig, vormt een wezenlijk verschil met de papieren agenda en is aan te raden voor iedereen die zich geen secretaresse kan veroorloven.

Het gebruik van e-mail levert nóg een voordeel op. Wie een vergadering of borrel in zijn agenda noteert, kan tegelijkertijd de uitnodigingen per e-mail versturen. Dan moet wel eerst het adresboek worden ingevuld. Behalve voor de gebruikelijke personalia is er in het adresboek ruimte voor e-mailadres en homepage van de betrokkene. Lekker Amerikaans is de mogelijkheid om naam van parter en kinderen toe te voegen. Want je moet op de office-party natuurlijk wel aan je chef kunnen vragen of Chuck al in het footballteam zit.

De agenda's bieden uiteraard ook `projectplanners'. Deze planners waren al te vinden in de dikke papieren agenda's van Filofax. Op één enkele pagina is ruimte vrij gehouden om doelstellingen te formuleren, deadlines te stellen en een budget te plannen. In de digitale versie kun je nog enkele herinneringse-mails naar jezelf sturen. Ervaring leert dat dit soort pagina's in de papieren versie vooral handig waren om persoonlijke agendakunst in op te tekenen. Maar wie in zes maanden tijd een nieuw winkelcentrum moet bouwen, kan naar hartelust projectplannen.

De verschillen tussen de drie online agenda's zitten vooral in de toeters en bellen. Bij Yahoo kan ook het e-mailadres van de mobiele telefoon worden doorgegeven (en veel mobiele telefoons hebben e-mail, die af te lezen is via het beeldschermpje). De herinnering aan een afpraak komt dan niet alleen op het computerscherm, maar ook als je bij de tramhalte staat. De site van Jump biedt bij de dagelijkse agenda een horoscoop en het weerbericht. Het weerbericht is helaas alleen voor plaatsen in de VS aan te vragen. De horoscoop heeft eveneens last van een tikje Americana en leert kreeften bijvoorbeeld dat het niet de beste week is om sneeuw te gaan ruimen. Bij gebrek aan sneeuw is dat toch al een weinig beoefende bezigheid in Nederland.

Een meer bruikbare optie is te vinden bij Vista. Bij deze site is het mogelijk drie megabyte aan computerbestanden te koppelen aan de agenda. Dat is niet bijzonder veel, maar een stapel tekstdocumenten kun je er wel in kwijt. Je bent zo niet afhankelijk van de computer op werk of thuis, maar kunt op elke Internet-pc, waar ook ter wereld, de bestanden teruglezen. Bij Jump kan tot slot contact worden gezocht met andere gebruikers. Via het prikbord kun je chatten of e-mailen met mensen met dezelfde hobby, baan of levensstijl. Een kleine greep uit het aanbod: firearms, gay men UK, Mercedes Sl owners en 30+divorce.

Adressen: calendar.yahoo.com; www.visto.com; www.jump.com

    • Tijn Kramer