VN: geen Britten en Amerikanen meer naar Irak

De Verenigde Naties hebben gisteren meegedeeld niet langer Amerikanen en Britten in hun humanitaire programma's in Irak te werk te stellen.

De VN gaven als reden dat Bagdad weigert hun veiligheid te garanderen. De Iraakse regering maakte in januari bekend de Amerikanen en Britten die voor VN-organisaties in Irak werkten het land uit te willen hebben wegens ,,de diepe volkswoede'' over de Amerikaans-Britse luchtaanvallen van half december. De VN verwierpen indertijd de Iraakse directieven, met het argument dat zij alleen over de samenstelling van hun staf gingen. In de praktijk gaat het om twee Amerikanen. De overige twaalf hebben na een verlofperiode advies gekregen niet naar Irak terug te keren. De VN hebben circa 400 mensen in Irak in het kader van het voedsel-voor-olie programma. (Reuters, AP)