Verbod Brits rundvlees verlengd

Het Britse verbod op het verkopen van rundvlees aan het bot wordt vandaag met een half jaar verlengd omdat het risico op besmetting met gekke koeienziekte (BSE) nog te groot is. Dat maakte het Britse ministerie van Landbouw vandaag bekend op advies van het medisch comité dat de overdracht onderzoekt van de gekkekoeienziekte op mensen door het eten van besmet vlees.

Beef on the bone – van ossestaart tot T-bone steak – geldt als risicovoller dan ander rundvlees. Het verkoopverbod is sinds 1997 van kracht. De Europese Unie hief in november haar verbod op de invoer van ontbeend Brits rundvlees voorwaardelijk op. Britse boeren hadden gehoopt nu in eigen land ook vlees aan het bot te kunnen verkopen. Maandelijks doen zich nog meer dan honderd gevallen van BSE voor in het Verenigd Koninkrijk en strenge controles kunnen niet voorkomen dat nog steeds besmet vlees in de voedingscyclus terechtkomt. Ruim dertig Britten zijn gestorven aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een menselijke variant van de gekkekoeienziekte.