Twee sportbonden houden eigen dopingreglement

De beroepswielrenners en beroepsvoetballers behouden hun eigen dopingreglementen. In tegenstelling tot andere sportbonden kunnen de internationale wielrenunie UCI en de wereldvoetbalfederatie FIFA naar eigen eer en geweten sportmensen die de dopingregels overtreden, straffen. De andere bonden houden na het werelddopingcongres in Lausanne dat vanmorgen eindigde, vast aan een minimumschorsing van twee jaar bij het eerste vergrijp. De voetballers ,,blijven baas in eigen huis'', zoals het Belgische FIFA-bestuurslid E. d'Hooghe vanmiddag verklaarde. De waarschuwing van de FIFA- en de UCI-vertegenwoordigers (in het bijzonder de Nederlandse voorzitter H. Verbruggen) aan het adres van de andere bonden dat langdurige straffen en zware boetes kunnen leiden tot een hausse en rechtszaken en mogelijk schadeclaims, werd ter zijde geschoven.

De dopingreglementen worden enigszins aangepast. Nieuw is de olympische eed die door officials en trainers moet worden afgelegd bij het begin van de Olympische Spelen. Totnutoe waren alleen sportmensen en scheidsrechters daartoe verplicht.

Het IOC-plan voor de oprichting van een onafhankelijk dopingbureau werd algemeen aanvaard. Het IOC zal in samenwerking met internationale overheden een onderzoek instellen naar een mogelijke structuur van het bureau en stelt 50 miljoen gulden beschikbaar.

VERBRUGGEN10