THEATER

Sladek

Van Ödon von Horváth door Het Nationale Toneel. De jonge acteur Aus Greidanus jr. speelt een intrigerende rol over het dilemma tussen dienstbaarheid en zelfstandigheid. Knap politiek toneel, geregisseerd door Antoine Uitdehaag. 5, 6 febr Toneelschuur, Haarlem; 9 febr Stadsschouwburg, Eindhoven; 10 febr Schouwburg, Rotterdam.

Sharps, Flats And Accidentals

Komische jongleerkunst door The Flying Karamazov Brothers uit Amerika, die hun knotsen niet alleen opwerpen en weer vangen, maar er ook muziek mee maken. 4 febr Zoetermeer Stadstheater, 5 febr Uden Markant, 6 febr Hoofddorp De Meerse, 7 febr Dordrecht Kunstmin, 9, 10 febr Breda Chassé Theater, 11 febr Nijmegen De Vereeniging.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 5 febr Leeuwarden De Harmonie, 6 febr Doetinchem Amphion, 9, 10 febr Heerlen Stadsschouwburg, 11 febr Emmeloord `t Voorhuys.

De Vergissing

Carrousel speelt een stuk van Natalia Ginzburg. Fraaie, licht gespeelde zedenkomedie over hedendaags liefdesleed. Vijf fraaie rollen, trefzekere speelstijl en dialoogkunst. Regie: Marlies Heuer. 5 febr Groningen Stadsschouwburg, 6 febr Den Bosch Theater Bis, 9, 10 febr Utrecht Huis a/d Werf, 11 febr IJmuiden Witte Theater.

Blood Brothers

Sobere versie van de Engelse musical-tragedie over het klassenverschil, des te sterker door de omfloerste vertolking van Joke Bruijs als de moeder (afwisselend met Angela Groothuizen) en Danny de Munk en Frank Rigter als de bloedbroeders. 5, 6 febr Drachten De Lawei, 9, 10 febr Leiden Schouwburg, 11 febr Gouda Schouwburg.

Scheve Bomen

Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 5 febr Gouda Schouwburg, 6 febr Enschede Twentse Schouwburg, 9 t/m 20 febr Amsterdam Bellevue.

Hype

Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters, die elk genre lijken te beheersen en kunnen laten ontsporen. 5 febr Nijverdal Spoortheater, 6 febr Harderwijk Cultureel Centrum, 9 febr Rotterdam Zuidplein, 10, 11 febr Eindhoven Stadsschouwburg.

Een Kooi Van Licht

Toneelspeelster Beppie Melissen en haar kanarie brengen hun leven in eenzaamheid door. De buitenwereld is om bang voor te zijn. Als de vogel het huis ontvlucht, overleeft hij de vrijheid niet. Een intieme, roerende voorstelling van Beppie Melissen en Ellie van Dooren. 5, 6 febr Leiden, Laktheater.

De Hel

Magisch-realistische solo van Helmert Woudenberg over de dood van zijn vader als SS-soldaat aan het front. 5 febr Enschede Twentse Schouwburg, 6 febr Purmerend De Verbeelding, 9 febr Lelystad Agora, 10 febr Heemstede Het Oude Slot, 11 febr Winterswijk Cult.Centrum.

Phaedra

Phaedra van Hugo Claus door Het Vervolg. Compacte, sterk vertelde voorstelling over de allesverterende passie van titelheldin Phaedra (Marie-Chritsine de Both) als de rijpe vrouw voor de jonge, ongeschonden Hippolytus. Theater aan het Vrijthof, Maastricht, t/m 12 febr.

Dunk

Droogkomische grappen en onverwachte wendingen door de kluchtige cabaretier Reinder van der Naalt. 5 febr Ede De Reehorst, 6 febr Deventer De Leeuwenbrug, 11 febr Oss Schouwburg.

En verder

Dagboek Van Een Gek

Henk van Ulsen brengt een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. 5 febr Dordrecht Schouwburg Kunstmin, 6 febr Leidse Schouwburg, 9 febr Sneek Amicitia, 10 febr Ede, De Reehorst, 11 febr Hoogeveen De Tamboer; Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Met Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol. 5, 6 febr Hoorn Het Park, 8 t/m 11 febr Haarlem Stadsschouwburg; De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poëtisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 8 t/m 19 febr Utrecht Stadsschouwburg.