Spelen met spellen

Het blijft altijd leuk om je tegenstander failliet te laten gaan, in de put te zien belanden of terug te sturen naar de gevangenis. Ondanks televisie, video of computer blijven gezelschapsspelletjes gezellig, De expositie Spelen met Spellen in het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw laat zien dat sommige spelletjes al eeuwen oud zijn. Zo wordt bijvoorbeeld in India al heel lang een Mensch Erger Je Niet-spel gespeeld onder de naam Parchisi. De Mogulkeizer Akbar vond het zelfs zo leuk dat hij het spel in 1540 in marmer in zijn paleis liet maken. Als pionnen gebruikte hij zestien haremmeisjes. Behalve klassiekers als het Mensch Erger Je Niet-spel, Ganzenbord, Pim-Pam-Pet en Monopoly zijn er op de tentoonstelling ook vergeten spellen als Vliegende Hoedjes, Vlooienspel en Conducteurtje spelen te zien. In twee zalen van het museum zijn spellen op supergroot formaat gemaakt met enorme dobbelstennen en pionnen: Mensch Erger Je Niet met een bord van 1 m², De Spiraal, Vier op Een rij, Twister en er is een sjoelbak van 10 meter lang. Op nog geen 5 kilometer van het museum staat de Nederlandse Spellenfabriek in Wognum, een van de grootste van Europa. Onder de naam Jumbo maakt die sinds 1967 puzzels en spellen voor meer dan 40 landen. Hoe ze dan allemaal doen is op een video in het museum te zien en ook hoe nieuwe spellen worden bedacht en uitgetest.

*Spelen met spellen, tentoonstelling over de geschiedenis van het bordspel t/m 20 juni in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4, Hoorn. Open dinsdag t/m zondag 10-17u. Toegang voor kinderen van 4-16 jaar ƒ4, daarboven ƒ5. In de Erfgoedwinkel van het museum zijn verschillende oude spellen te koop. Inl 0229-214001.