Selectie: Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de executie vanmorgen van de 29-jarige Sean Sellers die in Oklahoma op 16-jarige leeftijd zijn moeder, stiefvader en een supermarktmedewerker vermoordde. Tevens uitgebreid verslag van de vijfde dag van de verhoren over de Bijlmerramp. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer reacties en commentaren op het gisteren bekend geworden nieuws dat de neergestorte El Al-Boeing explosieven, munitie en gif aan boord had. Ned.3, 22.31-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Mobiele miljarden. Documentaire over de aanbieders van mobiele telefoons waarvan er nu al vijf in Nederland zijn. Dutchtone kwam vorige week op de markt en vandaag begon het telefoniebedrijf Ben. Alle aanbieders bereiden zich voor op een grote prijzenoorlog. De belangrijkste troef om snel de markt te veroveren is lage prijzen voor de toestellen en abonnementen te rekenen. Ned.3, 20.50-21.30u.

Panorama: Albanese meisjes. Over het groezelige milieu waarin Albanese meisjes leven die in België tot prostitutie worden gedwongen. Hun pooiers staan bij de politie bekend als extreem gewelddadig. Belg.1, 21.45-22.15u.

Vergezicht: Mijn mama berooft banken. Franse documentaire uit 1998 – Que personne ne bouge!– over vijf bijstandsvrouwen die in 1989 en 1990 in totaal zeven bankovervallen pleegden in de Vaucluse (Zuid-Frankrijk). Het geld dat zij buitmaakten, werd gebruikt om hun gezinnen te voeden. De vrouwen vertellen hun verhaal en ook slachtoffers van de overvallen komen aan het woord. Ned.3, 23.25-0.12u.

DRAMA

Schoon goed. Eerste aflevering van een nieuwe Nederlandse comedyserie met Rijk de Gooyer en Maarten Spanjer moet nog op dreef komen maar houdt volgens Henk van Gelder gisteren in zijn TV-vooraf een belofte in. Ned.3, 20.23-20.50u.

PRAATPROGRAMMA

Babylon. Themaprogramma uit de grote Sultan Ahmet Moskee in Zaandam over de angst voor de islam met o.a. vrouwen die bekeerd zijn tot de islam. Deelnemers o.a. zijn Coskun Coruz (voorzitter van de leerstoel islam aan de Universiteit van Amsterdam) en drs. C.A. van 't Leven, predikante in algemene dienst voor de ontmoeting van christenen met moslims. Ned.1, 21.06-21.59u.

Het glazen huis. Debat met nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld over straf en vergelding. Ned.1, 22.33-23.04u.

INTERVIEW

TV show. Gesprek met de 40-jarige multi-miljonaire en talkshow-host Oprah Winfrey over o.a. haar succes. Ned.2, 21.07-22,13u.

In gesprek met Gianni Vattimo. Volgens de Italiaanse denker Gianni Vattimo (Turijn 1936) is er geen laatste werkelijkheid waarop wij ons kunnen beroepen, geen waarheid die vaststaat en geen waarden die voor altijd gelden. Er is slechts geschiedenis. Hij meent ook dat er vandaag de dag geen redenen meer zijn om atheïst te zijn, of om de godsdienst af te wijzen. Ned.1, 21.59-22.28u.

KUNST

Stardust. Geheel over het Filmfestival in Rotterdam met aandacht voor de slotfilm No trains, no planes van Jos Stelling en de toekomst van de filmkritiek met o.a. de filmcriticus Kenneth Turan van de Los Angeles Times. Ned.3, 19.55-20.23u.

FILM

There Goes the Neighbourhood (Bill Philips, 1992, VS). Niet bijster intelligente gevangenispsycholoog Jeff Daniels zoekt, samen met Catherine O'Hara, naar een in een kelder in New Jersey verborgen buit in betrekkelijk armzalige komedie. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

. Alien (Ridley Scott, 1979, Engeland). Zie Film-vooraf. Fox, 22.25-0.35u., onderbroken door reclame.

Nostalgia (Tato Kotetishvili & Ineke Smits, 1999, Nederland). Documentaire over de terugkeer van regisseur Tato Kotetishvili naar zijn vaderland Georgië. Gisteren besproken. Ned.1, 23.04-0.02u.

Die Schauspielerin (Siegfried Kühn, 1988, DDR). Corinna Harfouch speelt bekroonde hoofdrol in bescheiden drama, gesitueerd in het nazi-Duitsland van de jaren dertig. Blonde actrice moet kiezen tussen theater-carrière en liefde voor joodse acteur (André Hennicke). Duitsl.2, 23.30-0.55u.

. Trojan Eddie (Gillies MacKinnon, 1996, Engeland). Vierde speelfilm van de Schotse regisseur van The Playboys en Small Faces valt op door zijn compromisloze realisme. Met Stepen Rea als een tragische anti-held: een handelsreiziger die in Ierse dorpscafés nutteloze producten aan de man brengt en als een geslagen hond achter zijn tirannieke baas aansjokt. Ned.3, 0.26-2.10u.

Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Vermaarde, met 11 Oscars bekroonde, destijds peperdure spektakelfilm grossiert in spanning en sentiment en laat zich telkens weer op nieuwe manieren bekijken: als religieus tractaat over boete en vergeving, als jaren-vijftigvisie op het Romeinse imperialisme, als voorloper van de rampenfilm uit de jaren zeventig of als een studie van een homoseksuele relatie tussen Ben Hur en zijn Romeinse jeugdvriend Messala. Duitsl.1, 0.50-3.15u., nagesynchroniseerd.

Frauen sind keine Engel (Willi Forst, 1943, Oostenrijk). Komedie. Op cruise-schip probeert scenariste filmregisseur voor zich te winnen. Met Marthe Harell, Axel von Ambesser, Curd Jürgens. Acteur-regisseur Forst (1903-1980) viel destijds trouwens in ongenade bij Goebbels, nadat hij een rol in Jud Süss geweigerd had. Morgen, Duitsl.1, 10.40-12.00u.

Im Himmel ist die Hölle los (Helmer von Lützelburg, 1986, West-Duitsland). Satirisch bedoelde komedie waarin de opnamen voor een tv-programma een provinciestadje op zijn kop zet. Morgen, Duitsl.1, 14.30-15.55u.

Der letzte Fussgänger (Wilhelm Thiele, 1960, West-Duitsland). Komedie met Heinz Erhardt. Solitaire vrijgezel ontmoet meisje. Morgen, Duitsl.2, 14.30-16.00u.