Rushdie krijgt visum voor India

De Britse schrijver Salman Rushdie heeft een visum gekregen om zijn geboorteland India te bezoeken. Het desbetreffende bericht van de BBC is vanochtend door India bevestigd.

Rushdie was persona non grata in India sinds de publicatie van zijn boek De Duivelsverzen, dat in 1989 tot woede-uitbarstingen en gewelddadige protesten onder de 120 miljoen moslims in India leidde. Bij demonstraties tegen Rushdie in februari 1989 vielen in Rushdies geboortestad Bombay twaalf doden. Het boek was toen al verboden op last van toenmalig premier Rajiv Gandhi. India was het eerste land dat het boek verbood.

Rushdie moest in Groot-Brittannië onderduiken nadat de Iraanse Opperste Leider imam Khomeiny moslims in de hele wereld had opgeroepen de schrijver te doden wegens belediging van de islam en de profeet Mohammed in De Duivelsverzen. Bijna tien jaar lang leefde Rushdie ondergedoken – 24 uur per dag bewaakt door de Britse politie. De Iraanse regering verzekerde in september dat zij Rushdie niet zou laten vermoorden, maar onderstreepte eens te meer het decreet van de in 1989 overleden Khomeiny niet te kunnen intrekken.

Rushdie zei onlangs in een vraaggesprek met een Indiaas weekblad dat de verstoorde relatie met zijn geboorteland de grootste prijs is die hij heeft moeten betalen voor zijn boek. Rushdie was zelfs niet welkom in gebouwen van de Indiase overheid in het buitenland. In 1997 werd die relatie nog verslechterd toen de Indiase regering weigerde toestemming te geven voor de verfilming in India van Rushdies boek Middernachtskinderen over de onafhankelijkheid en de deling van India en Pakistan in 1947. Rushdie heeft de Indiase regering ervan beschuldigd dat zij zijn boek heeft verboden ,,zonder het te hebben gelezen'. Ook verwijt hij de regering dat hij India niet in mocht hoewel hij er is geboren en zijn familie er nog grond en onroerend goed bezit.

De ommezwaai van de Indiase regering heeft mogelijk te maken met de opkomst van de nationalistische hindoepartij BJP, die sinds maart vorig jaar de regering leidt. Minister van Binnenlandse Zaken L.K. Advani, oud-voorzitter van de BJP en alom beschouwd als één van de haviken binnen de partij, sprak vorig jaar zijn bewondering uit voor het werk van Rushdie.

Oppositiepartijen beschuldigen de BJP ervan haat aan te wakkeren tussen hindoes enerzijds en moslims en christenen anderzijds. Hindoes vormen zo'n tachtig procent van de Indiase bevolking.

Een leider van de islamitische gemeenschap in New Delhi zei vanochtend in een reactie op het nieuws dat hij vreest voor rellen. ,,(Rushdie) ... is een man die wordt gehaat door moslims over de hele wereld. Waarom laat de Indiase regering hem komen?'', zei Syed Ahmad Bukhari tegen het Franse persbureau AFP.

    • Rob Schoof