Prince Pig

Heel de wereld heeft gezien hoe prins Claus onlangs zijn stropdas van zich afwierp. Maar bijna niemand is opgevallen dat ook prins Johan Friso via de stropdas een boodschap de wereld instuurt.

Ik zag het onlangs zelf op de veerboot Vlissingen-Breskens, waar een staatsieportret van de prins hangt. Hij draagt daar een stropdas met roze varkentjes. Onder elk varkentje staat klein, maar duidelijk leesbaar MCP. Voor wie het niet weet: dat is de afkorting van male chauvinistic pig. Vandaar ook die varkens. Het is een in de Angelsaksische wereld uitgevonden term, waarmee geëmancipeerde vrouwen hopeloze seksisten aanduiden. Het Internet vertelt dan ook: `What's the definition of a male chauvinist pig? A man who hates every bone in a woman's body - except his own'. Onverbeterlijke aanhangers dus van het mannelijk superioriteitsdenken. Mannen voor wie een lelijke vrouw lucht is en een knappe vrouw alles. Wellicht in de hoop dat dit door bepaalde vrouwen weer macho wordt gevonden. Ze dragen daarom de afkorting `MCP' in veelvoud op hun stropdas. Met die kleine varkentjes erbij. Een gewiekste verdediging.

Maar het blijft een merkwaardige classificatie, voor een prins. Daarom de RVD maar eens gebeld. Een nette dame zegt gevat dat de RVD weliswaar gedetailleerd op de hoogte is van het doen en laten van de prins, maar dat de keuze van z'n stropdassen toch echt tot diens privé-domein behoort.

Maar toch. Dit kan geen toeval zijn. De prinsen lijken een doordacht PR-offensief te hebben ingezet. Via de stropdas. Eens afwachten wat Constantijn gaat doen.

    • Goof Bakker